
Ajourhållningen av adress- och byggnadsinformation sker i samverkan mellan Lantmäteriet och kommunerna.
Förändringar i avtal
ABT-avtalet blev uppsagt och slutade gälla den 31 december 2024. Det har nu ersatts av Samverkansavtal BAL samt Villkor för IT-behörighet BAL.
Samverkansavtal BAL
Du hittar frågor och svar om Samverkansavtal BAL längst ner på denna sida.
Samverkansavtal är framtaget av Lantmäteriet och gäller från och med januari 2025. Avtalet är en överenskommelse om samverkan kring byggnads-, adress- och lägenhetsinformation mellan Lantmäteriet och Sveriges kommuner.
Till skillnad från tidigare ABT-avtalet ingår inte längre övrig topografi som en del i det nya samverkansavtal BAL.
Samverkansavtal BAL består av ett avtal samt tre bilagor. Dessa bilagor gör det möjligt för kommunen att välja vilka delar de vill ska ingå i sitt avtal genom att kryssa i de olika bilagorna.
Bilaga 1 – Samverkan Byggnadsinformation
Bilaga 2 – Samverkan Adressinformation (Belägenhetsadresser)
Bilaga 3 – Samverkan Lägenhetsinformation
Samverkansavtal BAL (pdf, nytt fönster)
Om Samverkansavtal BAL: bakgrund, innehåll och avtalets olika delar.
Ändringsbilaga till Samverkansavtal BAL
För de kommuner som har tecknat Samverkansavtal BAL och önskar göra ändringar i sitt tecknade avtal finns en Ändringsbilaga som ska fyllas i och skickas in till oss.
Kommunerna har möjlighet att göra ändringar i Bilaga 1 och Bilaga 2.
Önskar ni göra en ändring i ert avtal behöver kommunen kontakta BAL-supporten ajourhallning-bal@lm.se och begära ut en Ändringsbilaga.
Därefter skickas bilaga samt instruktioner till er. Ifylld Ändringsbilaga skickas sedan åter till BAL-supporten.
Villkor för IT-behörighet BAL
Utöver det nya avtalet så har Lantmäteriet tillsammans med SKR tagit fram Villkor för IT-behörighet BAL, som gör det möjligt för kommunerna att få fortsatt behörighet till våra IT-system och tjänster (LINA och tjänstebaserad uppdatering) utan att teckna Samverkansavtal BAL.
Syftet med villkoren är att reglera tillgång till Lantmäteriets IT system för att kunna uppdatera byggnad-, adress- och lägenhetsinformation i Lantmäteriets nationella register.
Villkor för IT-behörighet BAL (pdf, nytt fönster)
Status Samverkansavtal BAL och villkor IT-behörighet
Samtliga av Sveriges 290 kommuner har idag tecknat Samverkansavtal BAL eller Villkor för IT-behörighet. Nedan finns en pdf som visar vilka val och bilagor som respektive kommun har tecknat.
Status tecknade Samverkansavtal BAL 2025 (pdf, nytt fönster)
Utskick till kommuner med ABT-avtal
Följande information mejlades ut till landets avtalskommuner den 13 november 2024:
Samverkan mellan Lantmäteriet och Sveriges kommuner
Betydelsen av en stabil och hållbar samverkan mellan kommuner och Lantmäteriet är en förutsättning för att säkerställa en informationsförsörjning som ger hög och rikstäckande kvalitet för byggnads-, adress- och lägenhetsinformation. Detta är avgörande för viktiga samhällsfunktioner som beredskap, blåljusverksamhet, folkbokföring, statistik, planering och byggande. Samverkan är också nödvändig för att uppfylla kraven från olika EU-direktiv.
Lantmäteriet är enligt lag och förordning om geografisk miljöinformation, informationsansvarig för uppgifter om belägenhetsadresser, postnummer och postorter samt byggnaders läge och utbredning. Grunden till detta ansvar styrs utifrån EU-direktivet Inspire och dess genomförandebestämmelser, som sätter kraven för hur informationen ska göras tillgänglig.
Enligt EU-direktivet* om öppna data och vidareutnyttjande av information från den offentliga sektorn ska särskilt värdefulla datamängder vara tillgängliga avgiftsfritt.
EU-kommissionen har genom en genomförandeförordning fastställt en förteckning över särskilt värdefulla datamängder och hur dessa ska tillgängliggöras. Förordningen omfattar bland annat datamängderna Adress och Byggnad. Lantmäteriet kommer att göra dessa datamängder tillgängliga enligt kraven från EU från och med februari 2025. Det innebär att Lantmäteriets möjlighet att ta ut avgifter för dessa datamängder kommer att upphöra och ingen ersättning för uppdatering av byggnads- och adressinformation kommer därmed att betalas ut till kommunerna.
Kommunerna kan hänvisa till att Lantmäteriet tillgängliggör Adresser och Byggnader enligt EU-direktivet och genomförandeförordningen.
Lantmäteriet och kommunerna samverkar redan idag för att säkerställa informationsförsörjningen av lägenhetsinformationen enligt gällande författningar. Vårt samarbete är fortfarande angeläget och viktigt och vi ser fram emot att fortsätta vårt goda samarbete för att möta samhällets behov.
Samverkansgrupp SKR-LM
Ta del av mötesanteckningar och information gällande verksamhetsplan
Läs mer om normalavtal på Sveriges kommuner och Regioners webbplats (nytt fönster)
Frågor och svar om Samverkansavtal BAL
Avtalet är en överenskommelse om att vi samverkar och vad vi samverkar om och det blir en struktur som talar om vem som gör vad i vår samverkan.
Utifrån informationssäkerhet behövs avtalet för att kommunerna ska få behörighet till tjänsterna och LINA.
Kommunerna får ingen ekonomisk ersättning.
Topografi ingår inte längre som en del i nya avtalet och kommunen hänvisas till att använda Förbättra kartan för att uppdatera sina topografiska objekt.
Förbättra kartan (nytt fönster)
Topografin togs bort på grund av att det kom in för få leveranser från kommunerna. Begränsningen till att leverera en gång per år gör också att aktualiteten på informationen blir bättre om kommunen nu kan leverera oftare.
Även hanteringen av ortnamn har förändrats i det nya avtalet och ska nu gå via ortnamnsfunktionen: ortnamnskontakt@lm.se. Där kan kommunen också få stöd och råd under beredningen inför beslut av namn.
Det är ingen förändring hur kommunen uppdaterar byggnader, adresser eller lägenheter. Tjänsterna och LINA finns kvar som idag. Kommunen behöver ett avtal för att få behörighet.
Nej, kommunens ansvarsområden finns kvar oförändrade och följer med över till Samverkansavtal BAL. Lantmäteriet tar inte bort eller uppdaterar några ansvarsområden om inte kommunen själva kontaktar oss och begär borttag eller förändring.
Nej, om kommunen väljer detta alternativ har de inget ansvarsområde och Lantmäteriet ajourhåller byggnader och uppdaterar kommunens schabloner via flygbildstolkning i hela kommunen.
Kommunen kan leverera både byggnadsgeometrier och schabloner om de väljer detta alternativ.
Ja.
Ja, vi tar gärna emot byggnader även utanför ansvarsområdet, då kommunens inmätta byggnader håller högre kvalitet än vad Lantmäteriets inmätta byggnader gör.
Nej, endast ett alternativ ska väljas i bilaga 1. Väljer kommunen ''inom angivet ansvarsområde'' går det fortfarande bra att leverera både byggnader och schabloner utanför sitt ansvarsområde.
Kommunens ansvar är att ajourhålla och uppdatera nya och förändrade byggnader innanför sitt ansvarsområde. Lantmäteriet ajourhåller inte inom kommunens ansvarsområde utan endast de delar i kommunen som inte ingår i ansvarsområdet.
Avtalsansvarig hos kommunen. Kommunen utser själv en avtalsansvarig i sin kommun.