Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

RG 41 och RG 62

Den första tyngdkraftsmätningen i Sverige gjordes 1741 i Uppsala av Anders Celsius. Det första fundamentala tyngdkraftsnätet i Sverige byggdes upp tvåhundra år senare.

Anders Celsius bestämde skillnaden i tyngdkraft mellan London och Uppsala med hjälp av en pendelklocka som var speciellt konstruerad i London för hans bruk.

Mellan 1941 och 1948 byggdes ett komplett första ordningens tyngdkraftsnät upp i Sverige. Nätet, som användes för att definiera RG 41, innehöll 33 stationer och var knutet till en tyngdkraftspunkt i den tyska staden Potsdam, av den Baltiska geodetiska kommissionen.

Mellan 1960 och 1966 mättes ett nytt första ordningens nät som då blev det andra grundläggande tyngdkraftsnätet i Sverige. Motsvarande tyngdkraftssystem fick namnet RG 62. Totalt innehöll nätet 198 stationer och systemet är anslutet till Potsdam via European Calibration System 1962 (ECS 62). Samma värde för Potsdam användes som i RG 41.

I slutet av 70-talet konstaterades att RG 62 inte klarade av de moderna krav som kan ställas på ett grundläggande tyngdkraftssystem. Osäkerheten var för hög, punkterna i första ordningens nät var inte markerade och mer än 30 procent av punkterna var förstörda. Därför startades arbetet med att etablera ett nytt tyngdkraftsnät i Sverige vilket slutligen resulterade i tyngdkraftssystemet RG 82.