Kontakta geodesienheten

Har du frågor om geodesi, koordinatsystem och transformationer? Söker du punktbeskrivningar, koordinat- eller höjduppgifter för geodetiska punkter? Då är du välkommen att höra av dig!

Geodesienheten

Du når oss på e-post geodesi@lm.se eller telefon 026-63 39 32.
Våra telefontider är vardagar kl. 9–12.

Swepos-driften

Frågor om Swepos, GNSS eller nätverks-RTK hänvisas till Swepos-driften, e-post swepos@lm.se eller telefon 026-63 37 53.

Kundcenter

Övriga frågor hänvisas till vårt kundcenter.

Frågor och svar

Lantmäteriet gör kartor men inga vägbeskrivningar.

Har du hittat ett fel i din GPS-navigator så behöver du kontakta företaget som tillverkat navigationssystemet. Vi har några tips på vart du kan vända dig för felrapportering.

GPS-mätningarna erhålls primärt i WGS 84, men SWEREF 99 kan ofta betraktas som samma system. Läs mer om förhållandet mellan WGS 84 och SWEREF 99.

För att omvandla positionsangivelser mellan latitud och longitud i WGS 84 och plana koordinater i SWEREF 99 TM kan du använda e-tjänsten Enkel koordinattransformation.

En del gamla allmänna kartdata redovisas dock i RT 90 2,5 gon V. För omräkning av SWEREF 99 lat/long till RT 90 2,5 gon V, använd i första hand den metod som rekommenderas för transformation mellan RT 90 och SWEREF 99.

Skillnaden mellan angivelse av latitud och longitud i WGS 84 respektive RT 90 skiljer sig åt med upp till 300 meter i Sverige; se Differenser i latitud och longitud mellan RT 90 och globala system (pdf, nytt fönster).