E-tjänster för privatpersoner | Lantmäteriet
Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

E-tjänster för privatpersoner

En del av våra e-tjänster kräver e-legitimation. Har du inte en e-legitimation kan du enkelt ansöka om en. Du behöver ett personnummer och ansöker om e-legitimation hos din bank.

Beroende på vem som ger ut e-legitimationen kan den ha olika namn som BankID, Nordeas e-legitimation eller Telia e-legitimation. Läs mer om e-legitimation och hur du skaffar en eller problemlösning.

På sidan driftinformation kan du se aktuell driftinformation om våra system.

I Min fastighet hittar du som privatperson detaljerade uppgifter om din egen fastighet. Du kan bland annat se areal, inteckningar och fastighetsrättsliga åtgärder. Vill du se information om dina pågående lantmäteriförrättningar ska du använda tjänsten Lantmäteriförrättningar - Ansökan och pågående ärenden.

I tjänsten kan du förklara och illustrera din önskade förändring som avser avstyckning, klyvning, sammanläggning eller fastighetsreglering. Du får även hjälp med att fylla i de uppgifter som vi behöver från dig.

Du kan också följa dina pågående ärenden direkt i tjänsten.

I tjänsten kan du ansöka om lagfart, tomträttsinnehav och inteckning när du köpt, fått, ärvt eller bodelat en fastighet.

Ansök med e-legitimation

För att ansöka behöver du ha en giltig e-legitimation och gåvo-, arv- eller köpehandlingar tillgängliga. Du kan göra en ansökan åt någon annan om ni är flera sökanden eller om du hjälper någon med ansökan.

(Obs! Inget pappersoriginal ska skickas in per post om du använder e-tjänsten)

Sök bland kartor, flygbilder och ortnamn. Vårt utbud av kartor täcker hela landet.

Tjänsten erbjuder möjligheten att välja ett område i kartan, skapa kartbok och öppna eller spara den i pdf-format för utskrift i skala 1:10 000 eller 1:50 000.

I Min karta kan du titta på detaljerade kartor och flygbilder över hela landet och det går även att söka på adresser och fastigheter. Om du vill kan du spara eller skriva ut en PDF i valfri skala över det område du önskar.

Hjälp och Tips

I vårt digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Det är gratis att titta på kartorna och att spara och skriva ut dem. Om du vill beställa en högupplöst karta så kan du göra det direkt i e-tjänsten.

Här visar vi hur historiska flygbilder kan användas tillsammans med modernare bilder för att se förändringar i landskapet.

Denna jämförelsetjänst innehåller 6 olika exempel på vyer - som kan väljas i mitten på fönstret.

Exemplen visar förändringar inom tre teman som beskrivs under rubrikerna nedan. Alla exempel ingår i samma tjänst och du väljer vy enligt bilden. Nedan finns också direktlänkar till respektive del, men det räcker alltså att öppna tjänsten en gång.

I demotjänsten kan du panorera, zooma och dra i bilderna från ena kanten till den andra. Starta filmen som beskriver hur du använder tjänsten.


Stadsmiljöer - Stockholm, Göteborg och Skåne

Ta en titt på förändringar i en urban/storstadsmiljö. Materialet är sammanställt av följande:

  • Stockholm - Skalriktiga flygbilder från 1958 (svartvitt) och 2011 (färg). 
  • Göteborg - Skalriktiga flygbilder från 1960 (svartvitt) och 2012 (färg). 
  • Skåne - Skalriktiga flygbilder från 1960 och 1973 (svartvitt) och 2012 (färg).

Skidorter - Sälen och Åre 

Mycket har hänt med Sveriges populäraste skidorter sedan mitten av 1900-talet. Materialet du tittar på är sammanställt av:

  • Sälen - Skalriktiga flygbilder från 1956 (svartvitt) och 2011 (färg) samt Fjällkartan. 
  • Åre - Skalriktiga flygbilder från 1965 (svartvitt) och 2013 (färg) samt Terrängkartan.

Skogen – Salabranden 

Så här såg det ut före och efter den stora skogsbranden i Västmanland sommaren 2014. Materialet du tittar på är sammanställt av:

  • Brandområdet - Skalriktiga flygbilder från 1960 och från bilder tagna i augusti 2014 i färg och infrarött, lutnings- och skuggbilder från den nationella höjdmodellen samt Terrängkartan.

I GeoLex kan du söka information om flygbilder och ortofoton. Även indexrutor och bladindelning kan visas antingen i koordinatsystemet SWEREF 99 TM eller i RT90. Ingen inloggning krävs. 

Annan information t.ex. planer och utfall, presenteras på produktsidorna.

Upptäck Lantmäteriets digitala lärmiljö för grundskolan och gymnasiet. Här får du tips om hur du kan använda geografisk information i form av kartor och geodata från olika myndigheter.

Geoskolan är en digital lärmiljö som består av en kartapplikation och lektionsförslag för grundskolan och gymnasiet. Den är öppen för alla, enkelt tillgänglig via Internet och kostar inget att använda. Kartapplikationen visar rikstäckande information från flera myndigheter. I Geoskolan finns bland annat flygfoton, historiska kartor, data om markanvändning, hydrologi, geologi, demografi, fornlämningar och topografi.

Läs mer om tjänsten och Geoskolan

Har du upptäckt ett fel i våra kartor?

Vi vill gärna att du hjälper oss att förbättra kartan, så hör av dig till oss och beskriv felet med hjälp av vårt kartstöd.