Ansökan

Innan du sprider material som avbildar Sveriges landområden från luften så behöver du ansöka om spridningstillstånd hos Lantmäteriet. När din ansökan har registrerats får du en inbjudan till vår filskickstjänst. Om du har valt post får du adressen dit du kan skicka ditt material. Men först behöver du förbereda ditt material på rätt sätt.

Hur lång tid tar det att få ett spridningstillstånd?

Vi handlägger just nu ärenden från vecka 22. Den uppskattade handläggningstiden är ca 45 arbetsdagar om du ansöker idag.

Vi handlägger ärenden i den ordning vi får in materialet. Handläggningstiden kan variera beroende på hur många ärenden som finns i kön samt omfattningen av materialet.

Ansökan

  1. Fyll i ansökningsformuläret och skicka in det.
  2. När din ansökan har registrerats få du ett e-postmeddelande med ett ärendenummer och instruktioner om hur du ska leverera ditt material.
  3. När vi har fått in materialet placeras ditt ärende i kö. Under handläggningstiden kan du bli kontaktad om vi har frågor.
  4. När ärendet är klart får du ett besked via e-post med beslutet bifogat.

Ange geografiskt område

För att förenkla vår granskning av ditt material vill vi att du markerar det geografiska området i ansökningsformulärets kartstöd.

I kartstödet kan du markera ett område eller en punkt. Att markera en punkt passar bra till exempel om du har fotograferat en bostadsbyggnad. Du kan också välja alternativet att ladda upp information (exif-data) från dina GPS-taggade bilder.

Symbolförklaringar för kartstödet i ansökningsformuläret (pdf, nytt fönster)

Skicka in ansökan

Observera att formuläret nollställs efter 20 minuters inaktivitet.

*) markerar obligatoriska fält

Ansökan om spridningstillstånd

Uppgifter om sökande

Kontaktperson

Uppgifter om sökande

Geografiskt område

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende och utfärda ett beslut behöver du visa på kartan de platser där du har tagit bilder eller filmat (eller gjort andra typer av avbildningar).

Beskriv ditt material (bilder, filmer med mera)

För att vi ska kunna fatta ett beslut är det viktigt att materialet du skickar in är högupplöst. Har du exempelvis tagit bilder vill vi gärna få in "original"-bilderna. Skickar du in lågupplösta kopior av bilderna är det bara dessa du får tillstånd att sprida.

Ändamål och upplysningar

Du kan läsa om hur Lantmäteriet behandlar dina personuppgifter på www.lantmateriet.se/personuppgifter.