Historiska kartor

Vi har en av världens största kartskatter och vi vill gärna dela den med dig. I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628.

Kartskatten är gratis 

Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter.

Det är gratis att titta på kartorna och vi vågar lova att du hittar något intressant när du tar del av dem. Om du vill kan du även spara ner dem till din dator i olika format eller skriva ut dem.

Mer om tjänsten

Vilka akter och kartor visar vi?

I tjänsten visar vi endast material till och med år 1928 från Lantmäterimyndigheternas arkiv. Begränsningen av materialet grundar sig på Dataskyddsförordningen som inte tillåter behandling/register av information som direkt eller indirekt kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Om du vill ha tillgång till moderna förrättningsakter är du välkommen att kontakta kundcenter.

I Rikets allmänna kartverks arkiv kan du se översiktliga kartor som sträcker sig fram till 1970-talet. Lantmäteriet har valt att avstå upphovsrätten för de kartor som finns i Rikets allmänna kartverks arkiv.

Dekorativa kartor

Vill du hitta de där kartorna som är väldigt dekorativa eller kanske letar du efter kartmonster? Kolla in på sidan dekorativa kartor och få inspiration om vad som går att hitta i de digitala arkiven.

Upphovsrätt till kartor och bilder

Läs om vad som gäller om du vill publicera Lantmäteriets kartor, flygbilder och annan geografisk information.

Kontakta Historiska kartor

Historiska Kartor är en självservicetjänst där du utför sökningar på egen hand. Lantmäteriet har inga handläggare som arbetar med att söka i tjänsten.

Söktips, instruktionsfilmer och vanliga frågor och svar.

När du saknar information

Ibland kan du behöva mer information för att komma vidare i din sökning. Exempel på mer information är ett utökat utdrag ur fastighetsregistret på en fastighet. Då kan du kontakta oss via historiska-kartor@lm.se.