
Licensen och vad den innebär
Våra öppna geodata är tillgängliga under öppna datalicensen Creative Commons, CC0 (nytt fönster). Licensen innebär att du får använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på Lantmäteriets öppna data.
Detta gäller även i kommersiella sammanhang utan några restriktioner. Ange gärna Lantmäteriet som källa när du sprider våra öppna data, men det är inget krav.
Ta del av öppna data
Visa alla produkter som är tillgängliga som öppna data.
Få tillgång till öppna data
Våra öppna data-produkter finns, under en övergångsperiod, tillgängliga på flera olika sätt, se nedan. På respektive produktsida finns information om vilket sätt som gäller för den produkten.
- Geotorget beställning
Här läggs öppna data-produkter successivt upp. Läs mer och gå till Geotorget beställning. - Öppna dataportalen
Här finns de öppna data-produkter som har åtkomst via API. Gå till Öppna dataportalen (nytt fönster) - FTP för öppna data
Här finns de öppna data-produkter som ännu inte finns tillgängliga i Geotorget beställning. Läs mer om hur du får tillgång till FTP-platsen nedan.
FTP för Öppna data
Skapa konto, logga in och hantera inloggningsuppgifter
För att hämta Lantmäteriets öppna data behöver du ha ett användarkonto. Kontot använder du varje gång du laddar ner data eller kopplar upp dig mot en tjänst. Det medför inga avgifter eller förpliktelser.
Användarkontot ger oss möjlighet att följa upp användningen av våra öppna geodata samt att återkoppla till dig vid eventuella förändringar.
Hämta öppna data genom att:
Om du har glömt ditt användarnamn eller lösenord, välj ett av följande alternativ:
Gör så här om nedladdningen inte fungerar
Nya versioner av webbläsare kommer successivt att ta bort stödet för FTP-protokoll. Om det inte fungerar att ladda ner filen använd en FTP-klient. Ett annat alternativ för att ladda ner data från FTP:n är att kopiera länkadressen och sedan klistra in den i Utforskaren.
Genom att högerklicka på länken så finns det val att Kopiera länk, Kopiera länkadress eller Kopiera genväg, beroende på webbläsare. Sen går det att klistra in länken i Utforskarens adressfält eller en annan FTP-klient.
Övriga öppna data
Ekonomiska kartan
Ekonomiska kartan (1935-1978) är en registerkarta som redovisar fastigheter, registerbeteckningar, bostadsbyggnader, tomt och trädgård, odlingsområden, fornminnen samt ett stort antal ortnamn. Skalan är 1:10 000, förutom över Norrlands inland där skalan är 1:20 000.
Produkten finns tillgänglig i ett rikstäckande lager. Det kan finnas två versioner av samma kartblad. Om båda versionerna är skannade finns de båda som öppna data, förutom i Göteborgs- och Bohus län och Gotlands län, där endast den senaste versionen finns med. För att hitta rätt kartblad finns översiktskartor i PDF-format, shape eller tjänsten Geolex som stöd.
Mer information om Ekonomiska kartan:
- Lär dig hur du hittar och väljer bilder.
- Filnamnet till ekonomiska kartorna innehåller tryckåret. Exempel på filnamn är J133-10F1d57, då 57 är kartans tryckår.
- Ekonomiska kartan är upprättad i koordinatsystemet RT90 och den tillhörande georefererade .tfw-filen har koordinater i samma koordinatsystem.
- Lantmäteriet har avstått upphovsrätten för Ekonomiska kartan. Läs mer om upphovsrätten.
- Läs mer om innehållet i Ekonomiska kartan.
Generalstabskartan
Generalstabskartan (1827–1971) beskriver naturlandskapet inklusive höjdförhållanden, kommunikationer, bebyggelse och översiktlig markanvändning. Skalan är 1:100 000 i Södra verket och i 1:200 000 i Norra verket.
Mer information om Generalstabskartan:
- Lär dig hur du hittar bladnummer till Generalstabskartan.
- Lantmäteriet har avstått upphovsrätten för Generalstabskartan. Läs mer om upphovsrätten.
- Läs mer om innehållet i Generalstabskartan.
Häradsekonomiska kartan
Häradsekonomiska kartan (1859-1934) baserades på laga skifteskartor och beskriver markanvändning, vegetation, bebyggelse, kommunikationer och gränser.
Den omfattar inte hela Sverige utan bara delar av Götaland och Svealand (helt i 13 län) samt ett antal blad i Norrbottens län. Skalan är 1:20 000 i den södra delen av landet och 1:50 000 i Norrbotten.
Mer information om Häradsekonomiska kartan:
- Lär dig hur du hittar bladnummer till Häradsekonomiska kartan.
- Lantmäteriet har avstått upphovsrätten för Häradsekonomiska kartan. Läs mer om upphovsrätten.
- Läs mer om innehållet i Häradsekonomiska kartan.
Norska kartdata med svensk kodning
N50 Kartdata (skala 1:50 000) och N250 Kartdata (skala 1:250 000) finns tillgänglig med svensk kodning motsvarande Terrängkartan respektive Översiktskartan.
Dataseten är öppna data och hämtas via följande länkar:
- N50 Kartdata med svensk kodning lik Terrängkartan (nytt fönster).
- N250 Kartdata med svensk kodning lik Översiktskartan (nytt fönster).
Öppen källkod
Klienten som använder Topografisk webbkarta Visning, översiktlig för enkla nedladdningar av kartbilder finns som öppen källkod.
Den kan användas som kodexempel för hur man kan använda Topografisk webbkarta Visning, översiktlig, som bas för utveckling av egna applikationer eller skicka in förslag på ändringar direkt i koden.
Källkoden tillgängliggörs enligt licensen Apache version 2.0. Det innebär i stora drag att den kan användas i egna eller öppna applikationer men att det finns begränsningar i att använda varumärket.
Välj ett av följande alternativ:
- Gå till Apache version 2.0 (nytt fönster).
- Hämta hem eller utveckla källkoden på Github (nytt fönster).
Indexrutor
Indexrutor delar in landet i ett rutnät med numeriska eller alfanumeriska beteckningar. Här redovisas utbredningen av indexrutorna i de tolv lokala SWEREF 99-zonerna. Du kan använda dem som stöd vid redovisning och beställning av aktuella områden.
Kartsymboler
Kartsymbolerna används i Lantmäteriets allmänna kartserier och finns lagrade i filformaten EPS och BMP. De är gratis att ladda ner och använda.
Ta del av:
- Kartsymboler - översiktlig beskrivning av bilderna (pdf, nytt fönster)
- Kartsymboler - bildfiler i eps-format (zip, nytt fönster)
- Kartsymboler - bildfiler i BMP-format (zip, nytt fönster).
Frågor och svar
Ta del av vanliga frågor och svar om öppna data.
Kontakt
För frågor om:
- öppna data, kontakta Geodatasupport
- positionering, stompunkt och tyngdkraft, kontakta geodesienheten.