Kontakta Swepos

Har du frågor om Swepos, GNSS eller Nätverks-RTK?

Kontaktuppgifter

Om du behöver support, kontakta driftledningscentralen via kontaktformuläret i tjänsteportalen (nytt fönster). Du kan också nå oss via

Öppettider

Supporten är öppen måndag-fredag kl. 07:00‑17:00.

Övrig tid finns personal i beredskap för att åtgärda driftstörningar.

Supportens avvikande öppettider 2024
Datum Helgdag Öppettider
1 januari Nyårsdagen Stängt
29 mars Långfredag Stängt
1 april Annandag påsk Stängt
1 maj Första maj Stängt
9 maj Kristi himmelfärdsdag Stängt
6 juni Nationaldagen Stängt
21 juni Midsommarafton Stängt
24 december Julafton Stängt
25 december Juldagen Stängt
26 december Annandag jul Stängt
31 december Nyårsafton Stängt

Frågor och svar

Lantmäteriet gör kartor men inga vägbeskrivningar.

Har du hittat ett fel i din GPS-navigator så behöver du kontakta företaget som tillverkat navigationssystemet. Vi har några tips på vart du kan vända dig för felrapportering.

GPS-mätningarna erhålls primärt i WGS 84, men SWEREF 99 kan ofta betraktas som samma system. Läs mer om förhållandet mellan WGS 84 och SWEREF 99.

För att omvandla positionsangivelser mellan latitud och longitud i WGS 84 och plana koordinater i SWEREF 99 TM kan du använda e-tjänsten Enkel koordinattransformation.

En del gamla allmänna kartdata redovisas dock i RT 90 2,5 gon V. För omräkning av SWEREF 99 lat/long till RT 90 2,5 gon V, använd i första hand den metod som rekommenderas för transformation mellan RT 90 och SWEREF 99.

Skillnaden mellan angivelse av latitud och longitud i WGS 84 respektive RT 90 skiljer sig åt med upp till 300 meter i Sverige; se Differenser i latitud och longitud mellan RT 90 och globala system (pdf, nytt fönster).