Populärt radioprogram ökar rwandiernas kunskap om landfrågor

Det började som en idé. Nu är radioprogrammet om landfrågor så etablerat att sändningstiden har utökats efter publikens önskemål.

Radio – det bästa mediet

– Radio är det bästa mediet att kommunicera genom, särskilt på landsbygden där de flesta inte kan använda sociala medier.

Det säger Sylvain Muyombano som är Registrar of Land Titles inom Rwandas landmyndighet National Land Authority (NLA). Hans ansvarsområde är den södra provinsen, en av totalt fem provinser i landet.

Sylvain tar av sig hörlurarna som han har haft på sig i radiostudion där veckans program om landfrågor precis har spelats in.

Under drygt 1,5 timme har Sylvain informerat radiolyssnarna om nya regler gällande ändringar i landanvändande.

Beredd på alla frågor

Efter informationspasset har lyssnarna släppts in i programmet. De som ringer in har allmänna frågor som rör fastigheter och ägande, men också funderingar av mer personlig karaktär.

Bild som visar programledare i radioshowens studio.
Sylvain Muyombano svarar på lyssnarnas frågor under det 1,5 timme långa radioprogrammet.

En man som ringt in till programmet har jordbruksmark som han skulle vilja bygga ett hus på. Går det?

Sylvain svarar utan att tveka och lyssnaren blir nöjd med det han får veta.

– Du måste vara beredd på att få alla slags frågor. Men med mer än tio års erfarenhet av att jobba med det här området så är det inget som jag är nervös över, säger Sylvain med ett skratt.

Stöttas av Lantmäteriets projekt

NLA startade radioprogrammen under 2021 som en del i att öka medborgarnas kunskap inom landfrågor. I ett land där långt ifrån alla kan läsa och skriva och där tillgången till nätuppkoppling ute på landsbygden är varierande, så är radio det bästa mediet att nå ut genom.

Radioprogrammen stöttas ekonomiskt av Lantmäteriets Sida-finansierade projekt i Rwanda. Erfarenheterna från det år som gått är positiva och programmen fortsätter åtminstone året ut. Det berättar Lars Berglund som är Lantmäteriets projektledare, stationerad i Rwanda.

Lars Berglund projektledare i Rwanda sitter vid sitt arbetsbord och använder sin dator.
Lars Berglund, Lantmäteriets projektledare i Rwanda, ser radiosatsningen som ett bra sätt att öka kunskapen om landfrågor.

– Vi ser att radioprogrammen är mycket populära och efter lyssnarnas önskemål så har sändningstiden utökats med en halvtimme i veckan. Det känns som en mycket välmotiverad satsning, säger Lars Berglund.

Folkbildande uppgift

Att öka kunskapen om landfrågor är en viktig pusselbit i att få ett fungerande fastighetssystem i landet.

Informella landtransaktioner är ett exempel på sådant som förekommer och som skapar problem. Om det inte finns papper på att en fastighet är i din ägo så står du rättslös.

– Genom radioprogrammen kan vi utbilda folk. Särskilt på landsbygden är det här ett bra sätt för myndigheten att interagera med människor, säger Jean Claude Kayitare som är ansvarig för kommunikationsfrågor på NLA.

Han finns ofta med när radioprogrammen spelas in. De fem provinserna sänder en gång i månaden vardera och programmen sprids även på nätet, via exempelvis Facebook. Många skriver också in sina frågor via Facebook eller i sms. De som inte kommer med i sändningen besvaras i efterhand.

3 män och en kvinna som arbetar vid radiostationen poserar framför kameran inne i radiostudion.
Fr v: Jean Claude Kayitare och Sylvain Muyombano, båda NLA, tillsammans med Manzi Claude och Akimana Juliette Latifat, båda Radio Huye.

Väl lyssnade radioprogram

Sylvain och Jean Claude summerar kvällens sändning tillsammans med programledaren och föreståndaren för Radio Huye; Akimana Juliette Latifat.

Klockan närmar sig 22.00 och en lång arbetsdag är över för NLA-kollegorna. Men radioshowerna ger också energi.

– Om du frågar någon här utanför så kommer de att ha lyssnat på programmet. De kommer att säga att man har lärt sig saker, att man vet vad man ska göra. Det känns viktigt, säger Jean Claude Kayitare.

Även i Liberia stöttar Lantmäteriets ILAMP-projekt en satsning på radioprogrammet ”Land matters” som startade nu under våren. Precis som i Rwanda är syftet att öka medborgarnas kunskap om landfrågor.