Referenssystem
I den geodetiska beskrivningen av jorden skiljer vi mellan tre grundläggande ytor.
- Jordytan, som innefattar havsytan där det finns hav, är den yta som vi normalt vistas på.
- Geoiden är den nivåyta i jordens tyngdkraftsfält som bäst ansluter till havsytan.
- Jordellipsoiden är den rotationsellipsoid som bäst ansluter till geoiden. Ellipsoiden är en matematiskt enkel modell av jordens form.
Traditionellt har referenssystemen i plan och höjd varit åtskilda, men sedan vi börjat använda satellitteknik för lägesbestämning så behövs även tredimensionella referenssystem som är globalt anpassade.
Eftersom en punkts läge kan anges i olika referenssystem, är det viktigt att tillsammans med lägesinformationen alltid ange vilket referenssystem uppgiften gäller.
Lantmäteriet är ansvarig myndighet
Vi ansvarar för de nationella referenssystemen. De är SWEREF 99 i tre dimensioner och i plan, RH 2000 i höjd samt RG 2000 för tyngdkraft.
För att säkerställa höjdmätning med GNSS ansvarar vi dessutom för den nationella geoidmodellen SWEN17_RH2000.
Översikt över svenska referenssystem (pdf, nytt fönster).
Införande av SWEREF 99 och RH 2000
Lantmäteriet verkar för nationell samordning i geodesifrågor och har under många år bidragit med råd och stöd kring införandet av SWEREF 99 och RH 2000 i andra organisationer.
Genom stödverksamheten har Lantmäteriet också fått information om status för införandet av referenssystemen i kommunerna. I produktionsföljningssystemet PROFS (nytt fönster) redovisas statusuppgifterna som kartor eller tabeller.
Internationellt samarbete
Referenssystem är till sin karaktär ett globalt ämnesområde och därför är internationellt samarbete en mycket viktig del i utvecklingen och förvaltningen av referenssystem.