Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Användare av Pantsystem

Pantsystem består av ett handläggningssystem och ett pantbrevregister. Systemet gör låneprocessen enklare och ökar säkerheten, men kan även användas för att digitalisera skriftliga pantbrev.

Idag är alla större svenska banker, kreditinstitut, fastighetsbolag, försäkringsbolag och även Kronofogdemyndigheten anslutna till Pantsystem. Privatpersoner kan inte ansluta sig till systemet, men som fastighetsägare eller tomträttsinnehavare kan du ändå ansöka om en inteckning i fastigheten eller tomträtten. Om du lånar pengar av en privatperson kan du ansöka om ett skriftligt pantbrev som lämnas över till långivaren som säkerhet för lånet.

Avgifter Pantsystem fr.o.m. 1 oktober 2021 (pdf, nytt fönster)

Säker hantering av pantbrev

Datapantbrev är säkrare än skriftliga eftersom de förvaras digitalt och därför inte riskerar att tappas bort. Hanteringen av panterna blir också mycket enklare för anslutna kunder om de är digitala.

Informationen om vem som har ett datapantbrev i sitt arkiv är sekretessbelagd, men du som är fastighetsägare och har lagfart på fastigheten eller är tomträttsinnehavare kan beställa information om var datapantbreven finns.

Vill du beställa information är du välkommen att kontakta Ägarfrågor hos oss på telefon 026-63 37 00 eller e-post agarfragor@lm.se.

Skriftliga pantbrev som inte är belånade

Om du har skriftliga pantbrev eller inteckningsreverser som inte är belånade kan du konvertera dem till datapantbrev. Läs mer om konvertering till datapantbrev. De placeras sedan säkert som ägarregistrerade panter hos oss på Lantmäteriet och det finns ingen risk för att de tappas bort eller förstörs. Läs mer om ägarregistrerade panter.

Ingivarnummer

Ingivarnummer används för att de som hanterar många inskrivningsärenden ska kunna få en samlingsfaktura. Banker, kreditinstitut och andra ingivare som hanterar större mängder av ärenden kan vända sig till oss på Lantmäteriet för att få ett ingivarnummer.

Läs mer om ingivarnummer (pdf, nytt fönster)

Pantsystems öppettider

Ta del av Pantsystems öppettider