För gymnasieelever

Gillar du juridik och är intresserad av samhället? Tycker du om teknik, har ett intresse för kartor, vill du kanske arbeta både inne och ute? Tycker du om teknik och programmering? Väljer du att studera inom samhällsbyggnad, IT eller lantmäteri på högskola/universitet har du möjlighet att skaffa ett jobb som bidrar till samhällsutveckling och som innehåller varierade och utvecklande arbetsuppgifter.

Vi behöver dig som vill utbilda dig inom IT, samhällsbyggnad och lantmäteri. Det är du som kommer att bygga framtidens samhälle!

sverigekarta

Arbetsmarknaden är god för dig med akademisk examen med inriktning mot samhällsbyggnad och lantmäteri. Varje år framöver kommer Lantmäteriet och andra myndigheter, kommuner och företag i Sverige att behöva anställa nya medarbetare med lantmäteriutbildning.

Du kan välja en teknisk eller juridisk profil. Det finns juridiska inslag i flera av de tekniska utbildningarna. Civilingenjörsutbildningarna från Lund och Stockholm har flera spår. De som innehåller fastighetsrätt och Geografisk IT är de spår som kan leda till ett arbete på Lantmäteriet. Civilingenjörsutbildningen i Gävle har en teknisk profil.

Inriktar du dig särskilt på ekonomi och juridik kan du ansvara för att förändra, och säkerställa rätten att använda markområden och byggnader. Du kan också arbeta med att köpa, sälja och värdera fastigheter eller driva och förvalta byggprojekt. Även du som utbildat dig till jurist kan arbeta med den juridiska delen av Samhällsbyggnadsbranschen. Väljer du att inrikta dig på teknik kan du arbeta med kartor, mätning och geografiska informationssystem.

Väljer du att utbilda dig inom IT branschen väntar en arbetsmarknad där du kan kombinera ditt intresse för programmering, teknik och utveckling. Du kommer vara en viktig del i Sveriges utveckling.

Femton filmer om Lantmäteriets frågor

Vill du veta mer om hur Lantmäteriet arbetar? Då kan du se programserien UR Samtiden – gränser, ortnamn och kartor på UR Play. Serien består av 15 inslag om Lantmäteriets frågor.

Ta del av hela programserien på UR Plays webbplats (nytt fönster)

Film om Lantmäteriet

Utbildningar

Här hittar du även länkar till olika utbildningar inom samhällsbyggnad som kan leda till ett jobb hos oss.

I broschyren Intressetest, vill du bli en samhällsbyggare? (pdf, nytt fönster) kan du ta reda på om ett yrke inom vår branch är något för dig. 

Utbilda dig till civilingenjör eller ta mastersexamen inom lantmäteri

Civilingenjörsutbildningar och magisterprogram inom lantmäteri:

Treåriga utbildningar där du kan arbeta inom lantmäteri

Kandidatutbildningar inom lantmäteri:

Treåriga utbildningar där du kan arbeta inom Geodata eller som mätnings- och kartingenjör inom Fastighetsbildningsområdet

Utbildningar till systemutvecklare eller drifttekniker

Vill du arbeta som systemutvecklare behöver du ofta en treårig utbildning på högskola eller universitet. Vill du arbeta som drifttekniker kan du läsa relevant utbildning på yrkeshögskola eller en utbildning på högskola eller universitet.

Ett axplock av utbildningar inom IT-området som kan leda till ett arbete på Lantmäteriet: