Sommarjobb

Hos oss kan du sommarjobba inom bland annat fastighetsbildning, fastighetsinskrivning, ärendemottagning och kundcenter. Du blir en värdefull medarbetare som gör skillnad tillsammans med fantastiska kollegor.

Knyt kontakter och utvecklas

Lantmäteriet är den myndighet som kartlägger Sverige. Till våra uppgifter hör också att registrera och säkra ägandet av alla fastigheter samt hantera deras gränser.

Under sommaren finns det möjlighet att få närmare inblick i vårt arbete, samtidigt som du bidrar och stöttar med din kunskap. Du kommer få möjlighet att knyta kontakter och utvecklas hos oss. Vi erbjuder ett sommarjobb som bidrar till ett hållbart samhällsbyggande!

Lediga sommarjobb

Ansökningsperioden för sommarjobb 2024 är nu stängd. Är du intresserad av andra jobb på Lantmäteriet kan du ta del av våra lediga tjänster.

Några av våra sommarjobbare berättar

Ellen har fått handlägga lantmäteriförrättningar

Ellen Thonfors går andra året på Lantmäteriprogrammet, juridisk inriktning, vid Uppsala universitet. Hon jobbade som förrättningslantmätare på Lantmäteriet, Kalmar, sommaren 2023.

Vad var det bästa med ditt sommarjobb?

– Vi hade en superbra stämning och väldigt bra sammanhållning. Jag har känt mig välkommen och kunnat ställa frågor, jag tror man utvecklas genom att ställa frågor. Jag har lärt mig jättemycket.

– Variationen i uppgifterna – ena dagen möten i skjorta och kostymbyxor, den andra dagen har jag fått gjuta rör i full byggarbetarklädsel.

Vad har du fått göra?

– Jag har fått sköta egna förrättningar tillsammans med handledare och med stöd från de andra sommarjobbarna. Det är lite ”tough love”, men ibland är det bra att bara kasta sig ut. Jag har också fått vara ute och gjuta rör, hitta gränsmarkeringar, mäta – jag har fått göra allt.

Ljushårig kvinna iförd arbetskläder sitter vid vägkanten och samlar jord i en hink. Framför sig har hon spade, arbetshandskar och andra redskap.
Ellen Thonfors sommarjobbade som förrättningslantmätare i Kalmar. Hon fick, förutom att ta hand om ärenden, vara med och gjuta rör. Foto: Axel Wolke/Lantmäteriet.

Max såg till att Swepos fungerade

Max Fahlgren Brodin går fjärde året på civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik, inriktning tekniskt lantmäteri, på Högskolan i Gävle. Han jobbade som driftingenjör på Swepos, Lantmäteriets huvudkontor i Gävle, sommaren 2023.

Vad var det bästa med ditt sommarjobb?

– Det är exakt det jag studerar, jobbet passade som handen i handsken. Eftersom jag gjort det förut var det bekvämt – jag kan det här och känner att jag blir uppskattad. Det är ett coolt ställe, lite som CIA. Och så finns det alltid AC, vilket kan vara skönt på sommaren.

Vad har du fått göra?

– Swepos är ett nät av referensstationer som samlar in satellitdata och gör att det går att bestämma position. Det används bland annat i byggprojekt och i jordbruket. Vi ser till att nätverket fungerar och kommer i drift.

– Det här var tredje sommaren jag jobbade på Swepos. Någon gång har vi åkt på serviceresor till en trasig station, men vanligtvis kontaktar vi elfirmor som installerar och vi kollar att det fungerar i systemet. Det finns många olika larm, vissa saker går snabbt att fixa, annat är mer komplicerat. Vi ser hela tiden över nätet under vår ”kontorstid” 6.30–17. Och efter 17 är det alltid någon som har beredskap, året om.

Brunhårig man iförd grön tröja sitter framför en dator i kontorsmiljö.
Max Fahlgren Brodin jobbade sin tredje sommar på Swepos. Han såg till att nätverket av referensstationer fungerade och var i drift. Foto: Karin Tjulin/Lantmäteriet.

Filmer på sommarjobbare

Linn Gäfvert sommarjobbade på bild och höjddata sommaren 2022. Hon jobbade med projektet digitalisering av flygbilder, den så kallade ”daffen”.

Martin Lindahl och Reem Al-Daghestani sommarjobbade som förrättningslantmätare i Karlskrona sommaren 2022.