Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Gör om skriftliga pantbrev till datapantbrev

Skriftliga pantbrev och gamla inteckningsreverser som inte är belånade kan konverteras (göras om) till datapantbrev. De ägarregistreras sedan för fastighetsägarens eller tomträttsinnehavarens räkning. Datapantbrev kan aldrig förstöras eller komma bort vilket är viktigt eftersom pantbrev är en värdehandling.

Vill du göra om ett datapantbrev till ett skriftligt pantbrev? Då behöver du istället ansöka om att skriva ut ett ägarregistrerat pantbrev. 

Informationsblad: Konvertera skriftliga pantbrev till ägarregistrerade datapantbrev (pdf)

Gör så här när du vill göra om ett skriftligt pantbrev till ett datapantbrev

Fyll i blanketten Konvertera skriftliga pantbrev till ägarregistrerat datapantbrev (pdf, nytt fönster) och skicka den tillsammans med din inteckningsrevers (skuldebrev innan 1972) eller ditt skriftliga pantbrev till oss. 

Vad händer efter att jag har skickat in min ansökan?

När du har skickat in pantbrevet och vi är klara med konverteringen får du som fastighetsägare eller tomträttsinnehavare ett skriftligt meddelande från oss. Om du önskar kan vi skicka tillbaka det makulerade skriftliga pantbrevet eller inteckningsreversen till dig, förutsatt att pantbrevet utfärdades före 1972.

Tänk på att det endast är den gamla originalhandlingen av pantbrevet, den som utfärdades före 1972, som du kan få tillbaka. Det innebär att om pantbrevet har konverterats tidigare, och skrivits ut på nytt, så är det inte längre den gamla originalhandlingen som är möjlig att få tillbaka.  

De obelånade datapantbreven ägarregistreras hos oss på Lantmäteriet. Läs mer om ägarregistrering. Om pantbreven är belånade registreras de till långivarens panthavarnummer. Konvertering och ägarregistrering kostar ingenting om du vänder dig direkt till Lantmäteriet

Om du vill veta om datapantbrevet är ägarregistrerade kontakta Kreditmarknadsservice på telefon 026-63 48 00. 

Har du frågor om datapantbrev?

Kontakta Kreditmarknadsservice via e-post pantbrev@lm.se eller ring 026-63 48 00

Under sommarens semesterperiod förekommer avvikande öppettider på grund av minskad bemanning. Kreditmarknadsservice har under veckorna 26-33 telefontid mellan 09.00-12.00 och 13.00-14.00. Mail besvaras i så hög utsträckning som möjligt under dagen.

Ordinarie öppettider: Vardagar kl. 09.00-12.00 och kl. 13.00-16.00. Under semesterperiod kan avvikande öppettider förekomma.

Om din fråga gäller en särskild fastighet, kom ihåg att ange fastighetens officiella beteckning med kommun, namn och nummer (till exempel Gävle Torp 1:1).