
Vad roligt att du hittat till vår sida för skolpersonal. Vi på Lantmäteriet tycker att det är viktigt att börja arbeta med yrkeskunskap i tid. Därför har vi skapat ett digitalt material till er.
Vi stöttar lärare och vägledare
Vi på Lantmäteriet jobbar aktivt för att stötta lärare samt studie- och yrkesvägledare för att skapa vägar mellan skola och arbetsliv för ungdomar.
Våra erbjudanden är kostnadsfria och varierar i de olika åldersgrupperna.
Lantmäteriets erbjudande till grundskola och gymnasium
Här nedanför har vi sammanställt Lantmäteriets erbjudanden till grundskola och gymnasium. Vi vill gärna underlätta så att ungdomar får en uppfattning om hur det kan vara att arbeta inom vår bransch, visa upp yrken och arbetsuppgifter. Det är en bransch som privatpersoner oftast kommer i kontakt med senare i livet vilket innebär att flera av våra yrken är okända för ungdomar.
Studie- och yrkesvägledare samt lärare
- Skypemöten med presentation av hur Geoskolan fungerar för yrkesaktiva inom grundskolan.
- Studiebesök, lektioner/inspirationsföreläsningar för lärare och studie och yrkesvägledare på gymnasiet.
- Vill du ha ett bollplank för att diskutera hur vårat material kan användas i klassrummet? Hör gärna av dig!
Årskurs 1–3 på gymnasiet
- Vi erbjuder besök till studieförberedande program. Inspirationsföreläsningen anpassas utifrån era önskemål. Dessa föreläsningar kan handla om, fastighetsrätt, kartografi, Geografiska informationssystem, att fundera på en ny plats för ett bostadsområde, en introduktion till Geoskolan och Yrkeskunskap inom Lantmäteriets bransch.
- Vissa delar av Lantmäteriet verksamhet använder sig av matematiska formler i sitt arbete. Vill ni ta del av material inom matematik? Hör gärna av er!
- Vi erbjuder studiebesök på huvudkontoret i Gävle.
- Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
- Introduktion till Geoskolan.
- Intressetest, vill du bli en samhällsbyggare? (pdf, nytt fönster)
7-9 högstadiet
- Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
- Introduktion till Geoskolan.
- I mån av tid och geografisk närhet kan vi erbjuda besök för att lära ut hur Geoskolan fungerar.
- Intressetest, vill du bli en samhällsbyggare? (pdf, nytt fönster)
F-6
- Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
- Geoskolan är ett lämpligt verktyg för att lära eleverna att orientera sig i sin närmiljö.
- Gör en skattjakt med hjälp av Geoskolan.se
- Introduktion till Geoskolan för lärare via Skype.
Kartor och geografisk information för dina elever
Geoskolan är en digital lärmiljö för elever i grundskolan och gymnasiet. Här får du som lärare tillgång till ett kostnadsfritt undervisningsstöd som kan användas i de flesta ämnen. Geoskolan innehåller lektionsförslag och ett kartverktyg med geografisk information från Lantmäteriet och andra myndigheter. Du kan även hitta länkar till spel och filmer som du kan använda i undervisningen.
Geoskolan är gjord för att vara lätt att använda även för dem som aldrig använt den har typen av verktyg tidigare. Vi är gärna ett stöd för dig som vill komma igång! Ta gärna kontakt och fråga oss om du undrar över något eller vill få inspiration kring användningsområden.
Vill du ladda ner och använda kartor och geografisk information i övningar och analyser i ett GIS, geografiskt informationssystem? Ta kontakt med vår Geodatasupport, geodatasupport@lm.se så hjälper vi till med detta.
Här hittar du informationsmaterial om oss
- Mer om oss
- Information riktat till gymnasieelever
- Intressetest, vill du bli en samhällsbyggare? (pdf, nytt fönster)
Tips på filmer som du kan använda i din undervisning
Kartor i det moderna samhället
När använder vi kartinformation och till vad - historiskt, i nutid, fantasi och framtid? Hur kan Snapchat se var du är? Hur hittar man till Mordor? Och vad skulle hända om alla kartor försvann? Se filmen om kartans betydelse (öppnas i nytt fönster).
Geodata i samhället
Vad har självkörande bilar, skogsbränder och missing people gemensamt? För alla spelar geodata en avgörande roll. Se filmen om betydelsen av geodata för samhällets utveckling (öppnas i nytt fönster).
Lantmätare - ett framtidsyrke
Hur är det att arbeta som Lantmätare? Här berättar förrättningslantmätare från Lantmäteriet om sin vardag och hur de är med och formar morgondagens Sverige. Se filmen om hur det är det att arbeta som en Lantmätare (öppnas i nytt fönster).
Systemutvecklare – ett viktigt yrke för Sveriges utveckling
Hur är det att arbeta som systemutvecklare? Här berättar en systemutvecklare om vad ett arbete inom IT kan innebära. Se filmen om hur det är att arbeta som systemutvecklare (öppnas i nytt fönster).
Mätnings och kartingenjör- ett yrke för dig som vill arbeta ute och inne och vara en tydlig del i samhällsutvecklingen
Här berättar en mätnings och kartingenjör om sitt arbete. Se filmen om hur det kan vara att arbeta som mätnings- och kartingenjör (öppnas i nytt fönster).
Kontakt
Har du frågor eller vill komma i kontakt med oss inom det här området kan du skicka ett mejl till Hr-enheten@lm.se.