
GNSS/Swepos-seminariet ger dig information om vad som händer inom satellitpositionering och utvecklingen av Swepos. I år hålls seminariet på plats i Gävle.
Du får ta del av presentationer som beskriver positionering med GNSS och hur Swepos, det nationella nätet av fasta referensstationer, fungerar. Du får en uppdatering om satellitsystemens status, utvecklingen av Swepos och olika tillämpningsområden för GNSS. Det finns även möjlighet att träffa instrumentleverantörer, besöka Swepos driftledningscentral samt se en del av den övriga geodesiverksamheten på Lantmäteriet.
Årets seminarium är uppdelat på två dagar där det även kommer att vara möjligt att anmäla sig till enbart en av delarna. Observera att tiderna är cirkatider och att det kan bli mindre justeringar.
Del 1 – Kursdag 4 november kl. 9–15
Plats: Lantmäteriet, Lantmäterigatan 2C, Gävle
Dagen inleds med en introduktion till GNSS som ger grundläggande GNSS-kunskap och exempel på olika tillämpningar. Instrumentleverantörerna demonstrerar sedan sina produkter utomhus och du får möjlighet att se annan geodesiverksamhet på Lantmäteriet. Vi avslutar med en återsamling med möjlighet till frågestund.
Del 2 – Seminariekväll 4 november kl. 18–22
Plats: Winn Konferens, Norra Slottsgatan 6, Gävle
Under seminariekvällen får du en presentation av Lantmäteriets geodesistrategi och gästföreläsare, utställning, mat och mingel.
Del 2 – Seminariedag 5 november kl. 9–16
Plats: Winn Konferens, Norra Slottsgatan 6, Gävle
Dagens föredrag kommer att ge en statusuppdatering för satellitnavigeringssystemen och den pågående utvecklingen av dem. Du får också veta vad vi på Lantmäteriet gör för att stödja användningen av noggrann GNSS i Sverige.
Vi presenterar också hur vi berörs av avsiktliga och/eller oavsiktliga GNSS-störningar och hur jonosfärsstörningar påverkar våra möjligheter till noggrann GNSS-mätning och positionering. Vad kan vi göra om GNSS inte fungerar?
Vad händer inom de traditionella mättillämpningarna med GNSS? Vi får en inblick i vardagen från några olika tillämpningsområden, inom exempelvis kommuner, mätkonsultverksamhet och byggsektor mm.
Seminariet avslutas med en framtidsspaning inom GNSS. Vad kan vi förvänta oss framöver inom teknikutvecklingen, både inom det europeiska rymdområdet och på användarsidan?