Tillgänglighetsfunktioner

Här finns funktioner du kan använda för att få webbplatsen mer tillgänglig, beroende på vilket behov du har.

Textstorlek, zoom och teckensnitt

Du kan ändra tecken- och visningsstorleken så att du lättare ser vad som visas på skärmen. Du använder webbläsarens inbyggda funktion för att ändra teckenstorleken och teckensnitt eller för att zooma. Det gör du på olika sätt beroende på vilken webbläsare och vilken enhet du använder.

Färger och kontraster

Du kan ändra färginställningar i ditt operativsystem. Du kan invertera färgerna i operativsystemet så att den text som normalt sätt är mörk och presenteras mot en ljus bakgrund blir ljus och presenteras på en mörk bakgrund. Detta är bra om du tycker att den vita bakgrund som ofta används på webbsidor är jobbig för ögonen. Du kan också ställa in ökade kontraster.

Navigera med tangentbord

Om du har svårt att använda mus är kan du istället navigera med hjälp av tangentbordet. Sidornas innehåll har en logisk ordning för att underlätta för dig som navigerar med tangentbordet i stället för en mus.

Så öppnas länkar

Generellt öppnas inte länkar i nya fönster. Om du vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom till exempel välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Alla länkar som går till en annan webbplats öppnas i nytt fönster vilket också framgår av länktexten. 

Ftp-länkar

Nya versioner av webbläsare kommer succesivt att ta bort stödet för ftp-protokoll. Om det inte fungerar att ladda ner filerna använd en ftp-klient.

Lyssna på webbplatsen

Du kan lyssna på vår webbplats. Du når funktionen under symbolen som ser ut som ett öra och ordet ”Lyssna” högst upp på nästan alla sidor. När du klickar på symbolen öppnas spelaren. Uppläsningen är syntetisk och fungerar på våra svenska och engelska sidor.

Översättning/translate

Google Translate är en automatisk översättningstjänst. Lantmäteriet kan inte garantera att översättningen är helt korrekt. Kontakta oss gärna om du undrar något.

In English: Google Translate is an automatic translation service. Lantmäteriet can not guarantee total accuracy of the translation. Please contact us if you have any questions.