Lantmätare i historien – kartläggare och konstnärer

24 november 2023

De första generationernas lantmätare var i många fall konstnärligt lagda. Kartorna fylldes ofta med keruber, främmade djur och andra exotiska inslag. Tre av de mer konstnärliga lantmätarna var Bo Kempensköld, Adolf Castman och Hans Ranie, alla verksamma i slutet av 1600-talet.

Ett fint exempel på konstnärliga lantmätare är Bo Kempensköld. Han var bara lantmätare i tolv år, efter att ha tagit examen vid 53 års ålder år 1691. Ändå är han upphovsman till hundratals rikt dekorerade kartor över byarna i dåvarande Älvsborgs län smyckade med kossor, hundar, exotiska fåglar, vargar, hantverkare, bönder och annat. På en handritad karta från 1694 över Berg i Bolstads socken är det två keruber som sköter skalstocken. Samma år ritade han en karta över byn Dyreberg: En skäggig man i rosa jacka, med ett lodsnöre med en tyngd fäst vid midjan, står bredvid skalstocken. Är det kanske Kempensköld själv? Om byn skriver Kempensköld att husen är ”gamla och elaka”, alltså i dåligt skick.

Ett motiv med ett örlogsskepp och ett handelsfartyg pryder en annan karta från år 1700. Det är gjord av Adolf Castman, som tog lantmätarexamen 1696 och började arbeta i Östergötland. Han fick i uppdrag av fru Elisabet Crusebjörn att kartera sex hemman utanför Norrköping. I en karmstol till vänster på kartan sitter en figur som sannolikt är ett porträtt av fru Elisabet själv, en myndig dam som ägde flera gårdar i Kvillinge socken. Var det Castmans båtintresse som ledde till att han i början av år 1700 sökte en tjänst på amiraliteten? Han tog värvning och dog 1705 i slaget om Warszawa.

Hans Ranie var lika mycket tecknare och akvarellist som lantmätare. Hans karta över Västra Mälaren från 1687 är rikt dekorerad med de lantmätare, bönder och andra figurer, liksom många av hans andra kartor. Han var ordinarie lantmätare i Gripsholms och Svartsjö län 1684–1692, men hans första kartor är från 1676. Efter sin lantmätarkarriär blev han gruvmätare och sedan bergmästare i Sala, där han ritade fantastiska gruvkartor.

Vill du botanisera bland Bo Kempenskölds, Adolf Castmans eller Hans Ranies konstverk? I Lantmäteriets e-tjänst Historiska kartor finns många digitaliserade kartor att ladda ner gratis.

Historiska kartor (nytt fönster)

Söktips till Historiska kartor

Karta av Bo Kempensköld från Åmål (nytt fönster)

Karta av Adolf Castman över sex hemman i Åby, utanför Norrköping (nytt fönster)

Karta av Hans Ranie från Mälardalen (nytt fönster)