Fältarbete i stora delar av Västmanland och del av södra Dalarna pausat på grund av afrikansk svinpest

8 september 2023

Den 6 september konstaterades det första fallet någonsin i Sverige av den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest. Sjukdomen smittar inte människor, utan drabbar endast vildsvin och tamgrisar. Eftersom sjukdomen är väldigt smittsam pausas allt fältarbete inom den smittade zonen på ca 1000 kvadratkilometer, det vill säga i stora delar av Västmanland och del av södra Dalarna.

Det var Jordbruksverket som i mitten på veckan gick ut med information om att de funnit ett fall av afrikansk svinpest i Fagersta kommun i Västmanlands län. För att säkerställa att den smittsamma sjukdomen inte får större spridning har man utfärdat ett antal restriktioner för stora delar av Västmanland.

Det innebär att alla aktiviteter där människor vistas i skog och mark utanför tomtgräns är förbjudna. Allemansrätten inom det aktuella området är alltså satt på paus just nu. Restriktioner innebär, för Lantmäteriets del, att vi nu och tills vidare inte kommer kunna utföra något fältarbete inom det aktuella området.

Vi följer utvecklingen och förhåller oss till de restriktioner som Jordbruksverket kommunicerar.

Jordbruksverkets Karta över den smittade zonen (pdf, nytt fönster).