Dekorativa kartor

I våra digitala arkiv finns mer än en miljon historiska kartor och de sträcker sig så långt bak i tiden som 1628. Ibland kommer vi över lite annorlunda kartor som innehåller alltifrån skräckinjagande monster till vackra fåglar.

Kartorna täcker stora delar av Sverige och är i många fall så välgjorda och rikt utsmyckade att det är frestande att kalla dem för rena konstverk. Inte konstigt kanske, att de ofta ges bort som presenter.

Kartmonster

Kartmonster
Monster i havet väster om Danmark.

På den här kartan över Skandinavien från 1626 har Anders Bure, själva Lantmäteriets grundare, ritat in flera monster. Om du letar kan du även hitta en hel del andra djur på kartan. Kartan är i sex delar och du kan se varje kartbit i vår tjänst Historiska kartor.

Se Anders Bures Skandinavienkarta (nytt fönster).

Ett rikt djurliv

I de äldre kartorna hittar man ofta djur avbildade. Ett sätt att göra kartorna lite mer spännande och vackra. Titta gärna in i arkiven och se hur många djur du kan hitta.

Adolf Castmans fågelkarta

den här kartan över Östra Eneby socken i Östergötlands län (nytt fönster) har lantmätaren Adolf Castman ritat in en liten fågel som håller skalstocken i sin näbb. Men vad är det för fågel han har ritat egentligen?

På samma karta passade lantmätaren på att rita in sig själv i sina allra finaste kläder – komplett med klackskor, värja, hatt och peruk!

Lantmätaren Adolf Castman
Lantmätaren Adolf Castman (klicka på bilden för större version)
En liten fågel håller skalstocken i sin näbb.
En liten fågel håller skalstocken i sin näbb.