Spridningstillstånd

Ansökan – steg för steg

Innan du sprider material som avbildar Sveriges landområden från luften så behöver du ansöka om spridningstillstånd hos Lantmäteriet. När din ansökan har registrerats får du en inbjudan till vår filskickstjänst. Om du har valt post får du adressen dit du kan skicka ditt material. Men först behöver du förbereda ditt material på rätt sätt.

Innehåll på sidan


Det viktigaste i granskningsprocessen är att vi kan koppla samman dina bilder och filmer med en plats. Var därför noga med att sortera materialet efter platserna där du fotograferat. Har du filer från olika platser är det bra att sortera filerna i mappar döpta efter plats.

Paketera dina filer

Lantmäteriets filskickstjänst fungerar bäst om filerna är högst 5 GB och varje uppladdning är maximalt 50 GB. Om datamängden är väldigt stor kan du i stället lägga materialet på ett externt lagringsmedium och skickas in det via post.

Om du använder filskickstjänsten och har stora filer kan du behöva dela upp eller komprimera ditt material för att kunna ladda upp det. Det kan du göra med hjälp av exempelvis 7-zip för Windows eller Keka om du använder MacOS. Det finns även annan programvara.

Guider

Zippa filer med 7-zip (pdf, nytt fönster)

Komprimera filer med Keka (pdf, nytt fönster)

Ange geografiskt område

För att förenkla vår granskning av ditt material vill vi att du markerar det geografiska området i ansökningsformulärets kartstöd.

I kartstödet kan du markera ett område eller en punkt. Att markera en punkt passar bra till exempel om du har fotograferat en bostadsbyggnad. Du kan också välja alternativet att ladda upp information (exif-data) från dina GPS-taggade bilder.

Symbolförklaringar för kartstödet i ansökningsformuläret (pdf, nytt fönster)

Högupplöst material

Skicka originalfilerna eller bilder i JPG-format med högsta upplösning på det som du vill sprida. Om du skickar lågupplösta fotografier eller filmer går det inte att se viktiga detaljer som kan påverka beslutet. Det är bara det inskickade materialet som du kan få spridningstillstånd för.

Ansökningens fyra steg

Innan du skickar in ansökan är det viktigt att kontrollera så att ditt material har rätt förutsättningar för att bli godkänt. Du ska även ange om vi får retuschera ditt material i samband med granskningen.

  1. Fyll i ansökningsformuläret och skicka in det. Det fungerar bäst i en webbläsare som är installerad på din dator.
  2. När din ansökan har registrerats få du ett e-postmeddelande med ett ärendenummer och instruktioner om hur du ska leverera ditt material.
  3. När vi har fått in materialet placeras ditt ärende i kö. Under handläggningstiden kan du bli kontaktad om vi har frågor.
  4. Du får ett besked via e-post med beslutet bifogat.

Skicka in ansökan