Göteborgs stad först att lägga in en byggnad i den Nationella geodataplattformen

En ny nationell specifikation håller på att tas fram som beskriver byggnadsinformationen och hur byggnader ska tillgängliggöras i den Nationella geodataplattformen (NGP). ”Hela 2022 är ett testår för byggnadsdelen som sedan ska publiceras i plattformen.

Att en kommun nu levererat en byggnad är en viktig milstolpe på vägen mot en första gällande version av specifikationen”, säger Ulrika Roos, Lantmäteriets arbetspaketledare för framtagandet av den nationella specifikationen för byggnad.

Arbetet med NGP, som ska försörja en digital samhällsbyggnadsprocess med nationellt standardiserad information, fortsätter.

Mer än 200 kommuner har anslutit sig som producenter till plattformen och av dessa har fler än 40 kommit i gång med att leverera digitala detaljplaner. Genom att kombinera dessa digitala detaljplaner med byggnadsinformationen ökar potentialen avsevärt för att generera stora samhällsnyttor.

– Det är mycket glädjande att en kommun nu lyckats leverera till plattformen, och vi hoppas att fler kommuner snart ska vilja komma igång att testa.

Med den nya specifikationen ges bland annat möjligheter att visualisera byggnaderna i 3D och att knyta information från bygglovsprocessen till byggnaden, vilket länge har efterfrågats från kommunerna, säger Ulrika.

Badet på Hisingen först ut

Byggnaden Hagabadet i NGP:s testmiljö. Klicka på bilden för att förstora den.

Göteborgs stad är första kommun att leverera in byggnadsgeometrier enligt den nya nationella specifikation som håller på att tas fram. Genom mätning i flygbilder skapades geometrier som följer de nationella specifikationerna för byggnader.

– Vi valde badet på Hisingen som vi vet är en komplex byggnad. Detta för att se hur väl vi kunde förstå och tillämpa de nationella specifikationerna i ett knepigt fall. Vi ville också titta på hur våra nuvarande mätanvisningar och processer möter kraven i de nationella specifikationerna.

– Det dök upp en del frågor längs vägen, men med stöd från Lantmäteriet har vi nu fått till en lyckad testleverans, berättar Jonas Lord, Teknisk lantmätare på Mät och kartenheten/Geodataavdelningen Göteborgs stad.

Nästa steg för Göteborgs stad är att testa om de automatiskt kan plocka ut byggnader i ett område för att testa i en lite större skala.

– Nästa steg är att göra en något större testleverans av fler byggnader. Tanken är att denna gång göra en automatisk export av byggnader från vår databas. I framtiden återstår också att ta fram en process som stöder att nödvändig information tillförs byggnadsobjekten genom hela livscykeln, säger Jonas.

NGP - för en digital samhällsbyggnadsprocess

Smartare samhällsbyggnadsprocess syftar till att med digitaliseringens möjligheter skapa en enklare, öppnare och mer effektiv planerings- och byggprocess samt lägga grunden till en datadriven offentlig verksamhet till nytta för medborgare, företag och andra aktörer.

För att uppnå en smartare samhällsbyggnadsprocess är en grundförutsättning tillgänglighet till nationellt enhetlig och öppen information för alla aktörer i processen.

Så ansluter du dig

Läs om åtkomst och innehåll gällande den digitala detaljplaninformationen och hur du kan ansluta din kommun till NGP.

För mer information, kontakta:
Malin Klintborg, uppdragsledare Lantmäteriet
Telefonnummer: 026-63 32 96
E-post: malin.klintborg@lm.se