Hoppa till sidans innehåll

Spridningstillstånd


För att du inte av misstag ska sprida material så som bilder eller filmer med känslig information behöver du söka spridningstillstånd. Om du sprider sådan information riskerar du straff.

Läs mer om lagen och förordningen om skydd för geografisk information.

Spridningstillstånd är kostnadsfritt.

Läs igenom stegen nedan som beskriver vad du behöver tänka på innan du flyger, hur du bereder ditt material och hur du ansöker om spridningstillstånd.

Från och med 1 januari 2021 börjar nya regler att gälla för flygning med bland annat drönare. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats (nytt fönster)

Reglerna kring spridningstillstånd påverkas inte, du behöver även i fortsättningen söka tillstånd om du vill sprida material som avbildar Sverige från luften.


Vill du slippa ansöka om tillstånd?

Det finns flera undantag från skyldigheten att ansöka om spridningstillstånd. Det är innehållet i dina bilder eller din film som styr. Du behöver exempelvis inte ansöka om spridningstillstånd om du är säker på att din bild eller film endast visar privata bostadsbyggnader med tillhörande anläggningar, tomtmark och vägar.


Kontakta oss

Har du frågor angående ansökan om spridningstillstånd, skicka dem till spridningstillstand@lm.se så kontaktar vi dig så fort vi kan.