Spridningstillstånd

Innan du sprider fotografier, videor och annat material som avbildar Sveriges landområden från luften behöver du ansöka om spridningstillstånd från Lantmäteriet. Syftet är att skydda information som är viktig för totalförsvaret.

Om du har fotograferat eller filmat från luftfartyg som till exempel drönare, flygplan, helikopter eller luftballong och vill dela, publicera eller sälja dina bilder behöver du ansöka om spridningstillstånd. Kravet på tillstånd gäller för fotografier och liknande registreringar. Det kan vara flygfoton, videor, laserdata, höjddata med mera.

Om ditt material innehåller avbildningar av hav, så kallad sjögeografisk information, kan du behöva ansöka om spridningstillstånd från Sjöfartsverket också.

Att ansöka om spridningstillstånd är kostnadsfritt.

Ansök om spridningstillstånd – så går det till

Du fyller i vårt ansökningsformulär och skickar det till oss. När vi har registrerat din ansökan får du en bekräftelse via e-post. Bekräftelsen innehåller en länk till vår filskickstjänst om du har valt filskick som alternativ för hur du vill skicka in ditt material. Om du har valt post får du adressen dit materialet kan skickas i spårbar försändelse. Av säkerhetsskäl tar vi enbart emot material via vår egen filskickstjänst eller material på externa medier. När vi har fattat beslut kommer du att få besked via e-post med beslutet bifogat.

Ansökan om spridningstillstånd

Så säger lagen

Det kan vara straffbart att utan tillstånd sprida fotografier och filmer som är tagna från luften. Enligt lagen om skydd för geografisk information är det förbjudet att sprida en sammanställning av geografisk information utan spridningstillstånd.

Här har vi samlat länkar till lagar, förordningar och bestämmelser som handlar om spridning av bilder som är tagna från luften.

Lag om skydd för geografisk information på riksdagens webbplats, SFS 2016:319 (nytt fönster)

Förordning om skydd för geografisk information, SFS 2016:320 (riksdagens webbplats, nytt fönster)

Ordningslagen, SFS 1993:1617 (riksdagens webbplats, nytt fönster)

Sjöfartsverkets information om spridningstillstånd för hav, eller sjögeografiska områden (nytt fönster)

Transportstyrelsens regler för dig som flyger med drönare (nytt fönster)