Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Lantmäteriets arbete i Rwanda uppmärksammas

14 六月 2021

Folkmordet 1994 har satt många spår i det afrikanska landet Rwanda. Bland annat lämnade det efter sig många änkor och en situation med oklart landägande. Här spelar Lantmäteriet en viktig roll för landets utveckling.

Lars Lindgren visar en bild under ett av mötena om landrättigheter.

I en artikel på sajten Blankspot beskrivs Lantmäteriets arbete i Rwanda som bland annat består i att bygga kunskap och kapacitet hos den rwandiska lantmäterimyndigheten (RLMUA) men även på lokal nivå. Ett exempel på ett sådant arbete bedrivs tillsammans med den rwandiska organisationen Haguruka för att utbilda lokala ledare och beslutsfattare om de lagar, regler och processer som gäller.

Bilder som verktyg i informationskampanjerna

Lantmäteriet, RLMUA samt Haguruka reser också tillsammans runt i landet för att informera befolkningen om att kvinnor har samma rättigheter som män när det gäller landrättigheter. I informationskampanjerna används enkla moduler och illustrationer för att även de som inte kan läsa och skriva ska kunna ta till sig budskapet.

- Bilderna spelar en stor roll i informationskampanjerna eftersom många vi möter inte kan läsa eller skriva. Ofta så börjar mötena med att man går runt och visar en bild, det är så diskussionerna startar, berättar Lars Lindgren, Lantmäteriets projektledare stationerad i Rwanda som också intervjuas i artikeln.

Tagit stort intryck av Lantmäteriet

I artikeln beskrivs även hur RLMUA arbetar med att få ordning på land- och fastighetsägandet. Här har man tagit stort intryck av svenska Lantmäteriet.

Rwanda är rankad som nummer 3 i världen när det kommer till effektiv fastighetsregistrering i Världsbankens jämförelse gällande föreutsättningarna för lokalt företagande utifrån exempelvis tillgång till el, krediter, samt skatter och arbetsrättsliga regler. 

Läs mer om situationen i Rwanda och Lantmäteriets arbete i artikeln Bland minnen och drömmar om förening och förnyelse skapas Rwandas digitala mål (Blankspot.se, nytt fönster)

 

Contents of this page may be automatically translated, we take no responsibility for the accuracy of the translation. Feel free to contact our customer support centre if you have any questions.

Read more about our website