Kompetenssatsning för ledande personer
Digitalisering kan ge stora vinster
Den årliga omsättningen för samhällsbyggnadsprocessen ligger på cirka 25%* av Sveriges BNP. Genom att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter och samverka med andra aktörer kan en enklare, mer kostnadseffektiv och säkrare samhällsbyggnadsprocess skapas i Sverige. Det kräver dock att vi ökar kunskapen om digitalisering på alla nivåer inom organisationen.
*Källa: SmartBuiltEnvironment

Interaktiva webbsändningar för kommunerna
Under oktober genomfördes interaktiva webbsändningar som kommunerna bjöds in till. Syftet med webbsändningarna var att ge ledande personer inom kommunen ökad insikt och förståelse för hur digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen kan och kommer att påverka samhällsplaneringen och samhällsutvecklingen och skapa en bild av hur det kan bidra till den egna verksamheten. De som bjöds in var primärt politiker, ledande tjänstemän och chefer för förvaltningar som ingår i samhällsbyggnadsprocessen hos kommuner samt länsstyrelsernas ledningar. Förutom dessa bjöds övriga politiker och chefer från andra nämnder in, även medborgare och privata näringslivet erbjöds möjligheten att delta.
- Vi måste vara digitalt redo tillsammans och samverkan är en av nycklarna för att lyckas med digitaliseringen. Genom att vi breddar vår kompetens kring digitaliseringens möjligheter ökar vi också förmågan att möta omvärldens krav och behov, säger Susanne Wallén Nielsen, Länsstyrelserna - projektledare för kompetenssatsningen.
Kompetenssatsningen uppskattas nå minst 3000 ledande personer inom Sveriges kommuner och länsstyrelser.



Per Bolund om Våga vara digital!
Här berättar Per Bolund, biträdande finansminister, om framtiden och vikten av digitalisering för att skapa en hållbar och smartare samhällsbyggnadsprocess.