Hoppa till sidans innehåll

Filmer från livesändningen

Här kan du i lugn och ro titta igenom vår livesändning och fördjupa dina kunskaper inom digitalisering. Livesändningen är i sin helhet ca två och en halv timme därför har vi delat upp den i tre delar. Längre ned på sidan hittar du även alla de filminslag som förekommer i livesändningen som separata klipp.

Del 1 - Varför digitalisera?
Sverige har som mål att bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringens möjligheter. Men varför är det egentligen viktigt och vad krävs för att nå dit? Textad version kommer inom kort.

Del 2 – Vad är digitalisering?
Vad är egentligen digitalisering? I den här delen går vi igenom vilka möjligheter digitalisering och användandet av teknologi inom samhällsbyggnad kan ge samhället. Textad version kommer inom kort.

Del 3 – Den digitala kommunen
Vad innebär digitaliseringen för landets kommuner? I del 3 pratar vi om den digitala kommunen, det datadrivna samhället och får ta del av goda exempel från några av landets kommuner. Textad version kommer inom kort.


Alla filminslag från från livesändningen

Per Bolund om Våga vara digital!

Här berättar Per Bolund, biträdande finansminister, om framtiden och vikten av digitalisering för att skapa en hållbar och smartare samhällsbyggnadsprocess. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Digitalt först

Sverige ska bli bäst i världen på att ta till vara digitaliseringens möjligheter. Men hur ligger vi egentligen till? Är vi på väg att nå målet eller halkar vi efter i utvecklingen?

Malin Klintborg, programledare för Smartare samhällsbyggnad. ​
Kommentarer och frågeställning med Susanne Wallén Nielsen, ​
Länsstyrelserna samt Anders Rydén, Lantmäteriet, och moderator Ellinor Persson.

Se filmen i engelsk version, (nytt fönster).

Hans Schub - Tanums kommun

Här möter vi Hans Schub, ordförande Miljö och byggnadsförvaltningen i Tanums kommun. Han berättar mer om varför kommuner måste hänga med i utvecklingen och digitalisera sina processer. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Så blir vi bäst i världen

För att nå regeringens mål med att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter behöver vi följa regeringens strategi för en digitalt samverkande förvaltning. Se engelsk version av filmen (nytt fönster).

Möjligheter med teknologi inom samhällsbyggnad

Nya teknologiska framsteg ger också nya möjligheter att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen. Här ger vi konkreta exempel på hur teknologi kan vara med och forma framtidens samhällsbyggnad. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Digitaliseringens möjligheter

Den teknologiska utvecklingen går ständigt framåt och nya tekniker utvecklas varje dag. Hur påverkar det vår vardag och vad kan vi använda tekniken till i samhället? Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Det datadrivna samhället

Data blir allt viktigare i vår värld och överallt pratas det om data på både gott och ont. I den här filmen berättar vi lite mer om vad data är och hur det funkar i praktiken. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Så funkar samhällsbyggnadsprocessen

Samhällsbyggnadsprocessen är en komplex process som påverkar hela samhället. Men vad är egentligen samhällsbyggnadsprocessen och hur funkar den? Här besvara vi några av de frågorna. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Jeanette och journalen

Här ser vi Jeanette och följer hennes reaktioner på förändringens faser och utmaningar. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Karl-Johan Ottoson - Vilhelmina kommun

Här möter vi Karl-Johan Ottoson, kommunchef Vilhelmina kommun. Han berättar mer om vikten av samverkan och hur man genom att samarbeta kan skapa en win-win situation för alla inblandade, inklusive medborgarna. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Märta Syrén- Region Gotland

Här möter vi Märta Syrén, projektledare för projektet DiSa på region Gotland. Hon berättar om varför de startade projektet och om vikten av att våga ta sig an en förändringsresa. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Första steget – Detaljplanen

Från 1 januari 2022 ska Boverkets föreskrift om digitala detaljplaner tillämpas av alla kommuner och alla nya detaljplaner ska då vara digitala. Här berättar Malin Klintborg om vad det innebär i praktiken. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Sammanfattning

Från 1 januari 2022 ska Boverkets föreskrift om digitala detaljplaner tillämpas av alla kommuner och alla nya detaljplaner ska då vara digitala. Här berättar Malin Klintborg om vad det innebär i praktiken. Se filmen i engelsk version (nytt fönster).

Vad är ett API?

I den här filmen reder vi på ett enkelt sätt ut vad ett API egentligen är för något och ger exempel på hur det används i vardagen. Se filmen som i syntolkad version (nytt fönster) eller se filmen på engelska (nytt fönster).

Om materialet

Allt material till Våga vara digital! är framtaget i samarbete mellan Lantmäteriet och Länsstyrelserna för att öka den digitala kompetensen hos ledande personer inom kommuner och länsstyrelser.

Innehåll

Materialet är framtaget av Anders Rydén, sakkunnig digitalisering och samhällsbyggnad, Lantmäteriet och av Susanne Wallén Nielsen, sakkunnig digitalisering Länsstyrelserna.

Produktion

Filmer, presentationer, grafisk form och visuell inramning är framtagen av Advant.

Eventproduktion

Livesändning och app är producerad och framtagen av Tommy Brotte, Interaktiva möten

Vill du använda materialet?

Använd gärna materialet för egen del och sprid det mellan kollegor för att stärka er organisation.

Allt material på Vågavaradigital.se är fritt för spridning. Detta innebär i korthet att materialet kan vidarebearbetas och spridas fritt. Villkoret är dock att Lantmäteriet och Länsstyrelserna anges som källa.

Har du frågor om materialet maila vagavaradigital@lansstyrelsen.se