Process för spridningstillstånd
Kontrollera området
Spridningstillståndet är till för att du inte av misstag ska sprida material som kan vara totalförsvarskänsligt. Det är därför viktigt att du kontrollerar den omgivning du ska flyga i. Kontrollera om det finns skyltar som talar om att platsen har avbildningsförbud.
Tänk efter vad du egentligen behöver avbilda, innan du flyger. Om du exempelvis ska fotografera ditt hus (i bilderna får bara huset och tomten synas) så kan du använda dig av undantagen. Då behöver du inte ansöka om spridningstillstånd. Om du däremot fotograferar ditt hus och omgivningen (exempelvis horisont) så gäller inte längre undantaget och tillstånd krävs.
Läs mer om undantagen från spridningstillstånd här.
Positionering
Ju bättre ditt material är positionerat desto enklare och snabbare blir det för Lantmäteriet att handlägga din ansökan. Många drönare sparar GPS-positionering i bildfilerna (EXIF-data/metadata). Försök därför att bevara denna information även om du redigerar eller justerar materialet. Om du inte har tillgång till GPS-information så kan du få fram koordinater genom att använda Lantmäteriets karttjänst. Ange då också i vilken riktning du har fotograferat.
Har du fotograferat en större område så kan du ange ett antal koordinater som avgränsar ytan.
Fotograferar du enbart fastigheter så anger du dessa med fastighetsbeteckningar och kommunnamn. Det kan exempelvis vara hus fotograferade åt en mäklare.
TIPS! Många drönare sparar flygrutten som en särskild logg-fil, ofta via appen du använder vid flygning. Har du tillgång till dessa logg-filer, skicka gärna med dem tillsammans med din ansökan.
TIPS! Ta en stillbild för varje plats du filmat på, bifoga sedan bilden tillsammans med filmen i ansökan och hänvisa till gps-informationen i bilden!
Vill du dela dina drönarfoton eller -filmer med vänner och bekanta, publicera dem på nätet eller sälja dem? Då behöver du ett spridningstillstånd från Lantmäteriet. Vi hjälper dig – det är både enkelt och gratis.
Beredning av material
Innan du skickar in din ansökan till oss behöver du bereda ditt material på rätt sätt. Efter ansökan får du en inbjudan till vår filskickstjänst där du laddar upp materialet.
Sortera ditt material
Det viktigaste i granskningsprocessen är att vi kan koppla samman dina bilder och filmer med en plats. Var därför extra noga med att sortera materialet efter platsen där du fotograferat. Har du många filer från olika platser är ett bra sätt att sortera filerna i mappar döpta efter plats.
Paketera dina mappar
När du sorterat ditt material paketerar du alla mappar till exempelvis en zip-fil som du sedan kan ladda upp via vår filskickstjänst. Om zip-filen blir större än 2GB behöver du skapa en så kallad delad zip-fil, detta kan du göra med ex 7-Zip i Windowsmiljö eller Keka om du använder macOS. Det finns även andra programvaror för både Windows och macOS. Zip-appar för mobiler och surfplattor finns där appar finns.
Guide för att zippa filer med 7-zip - Windows
Guide för att zippa filer med Keka - Mac OS
Högupplöst material - originalfiler
För att Lantmäteriet ska kunna granska materialet krävs att det är högupplöst. Om du skickar in lågupplösta bilder eller filmer kan vi inte se viktiga detaljer som kan påverka beslutet. För enkelhetens skull så vill vi ha originalfilerna eller en jpeg variant i högsta upplösning
Metadata
Vanligtvis innehåller bilder tagna med drönare GPS-information som talar om var bilden är tagen. Många drönare skapar också en logg-fil som talar om vilken plats den flugit på vid ett specifikt tillfälle. Om du skickar in ”originalbilderna” utan att ändra dem följer vanligtvis gps-informationen med.
Video-filer har inte samma möjlighet att inkludera denna information, men där kan du istället bifoga loggfiler över flygningen. Då ser vi med exakthet var du har flugit med din drönare.

Här ansöker du om spridningstillstånd. Innan du ansöker är det viktigt att du tar del av informationen under innan du flyger och sortera och bered ditt material så att ditt material har rätt förutsättningar för att en ansökan ska gå igenom.
Ansök om spridningstillstånd
För att kunna skicka in din ansökan behöver du använda en webbläsare som är installerad på din enhet. Webbläsare som visas via en applikation (t.ex. Instagram eller Facebook) på en telefon eller surfplatta stöds inte.