Hoppa till sidans innehåll

Nationella geodataplattformen

I den Nationella geodataplattformen kommer konsumenter av geodata ges åtkomst till datamängder från en mängd olika producenter av geodata. Målet är en effektivare samhällsbyggnadsprocess, där alla har tillgång till nationellt standardiserad digital information.

Informationen är tillgänglig för alla, från en och samma plattform. Första datamängden som tillgängliggörs under 2021 är detaljplaner med Sveriges kommuner som producenter. Boden är den första kommunen som har registrerat sig som producent och tecknat producentavtal.

Hela 2021 är ett test-år för att tillsammans med upphandlade systemleverantörer säkerställa och förbättra funktionaliteten i den Nationella geodataplattformen. För tillfället sker leveranserna mot en testmiljö och är inte tillgängliga för konsumtion. Från det att första datamängden blir tillgänglig i produktionsmiljön så uppdateras listan under ingången "datamängder".

Du kan läsa mer här på vår webbplats, eller kontakta din regionala geodatasamordnare för mer information (pdf, nytt fönster).