Handbok i mät- och kartfrågor, HMK - HMK nyhetsbrev nr 1, 2021

Aktuell information om HMK – ett stöd för ökad samordning, enhetlighet och kvalitet vid geodatainsamling.

Nystart för HMK:s referensgrupp

I november 2020 genomfördes ett digitalt möte med HMK referensgrupp. Referensgruppen är till för intressenter inom geodata- och samhällsbyggnadsområdet, bland annat för att fånga upp aktuella behov och ge viktig input till HMK-handböcker.

Mötesdeltagarna representerade den här gången en betydligt större bredd vad gäller organisationer och verksamhetsområden jämfört med tidigare. Mötet kan därför ses som en form av nystart för referensgruppen!

Deltagarna fick information om vad som gjordes under 2020, inte minst fem omarbetade geodesihandböcker samt en helt ny handbok: HMK – Digital grundkarta. HMK finns tillgänglig på denna sida.

Därefter gjordes nedslag hos några av våra intressenter:

  • Helen Eriksson (Lantmäteriet, Lunds Universitet): Hur riktlinjer kan underlätta standardisering av 3D Geodata.
  • Magnus Johansson (Norrköping kommun): Datainsamling hos Norrköpings kommun, med live-demo!
  • Jonas Ågren (Högskolan i Gävle) och Lars Harrie (Lunds Universitet): HMK i högskole- och universitetsvärlden.

Ordmoln, där största orden säger: intressant, informativt, givande, inspirerande, brett, hoppfullt, spännande, lärorikt, bra

Mötet avslutades med en Menti-omröstning där deltagarna bland annat fick svara på vad man vill få ut av HMK referensgrupp, samt ge förslag på viktiga sakområden som HMK bör utveckla. Överlag gavs mycket positiv feedback från deltagarna på mötets innehåll och genomförande.

Webbutbildning HMK - Digital grundkarta

Lantmäteriet har tillsammans med Gullers tagit fram en webbutbildning för HMK – Digital grundkarta som beräknas ta ca 30 minuter och är uppdelad i tre delar.

Bild över Webbutbildningen HMK - Digital grundkartas tre delar, Inledning, Varför och Hur, visualiserade som tre rutor med följande texter, sedda från vänster:  INLEDNING Här introduceras samhällets mål för digitaliseringen av samhällsbyggnadsprocessen och utbildningens innehåll. VARFÖR Här förtydligas behoven och nyttorna av digitaliserad grundkarta. HUR En introduktion till HMK - Digital grundkarta och hur du bör förändra ditt arbetssätt.

Syftet med utbildningen är att du som samhällsbyggare ska få en överskådlig bild av fördelarna med ett enhetligt arbetssätt för grundkartan. Oavsett om du är planarkitekt, lantmätare, beställare eller utförare är handboken ett stöd.

Utbildningen kommer att gå igenom nyttan med en aktuell och kvalitetssäkrad grundkarta. Att använda en grundkarta med bristande kvalitet och innehåll för att ta fram en detaljplan ökar risken för problem i hela genomförandeprocessen.

HMK – Digital grundkarta syftar till att de som tar fram grundkartor ska få ett stöd i sitt arbete och bidra till att vi når en digital samhällsbyggnadsprocess.

Nästa referensgruppsmöte, 2021-02-17

Årets första HMK-referensgruppsmöte kommer att hållas via Skype, onsdagen den 17:e februari kl.13-15. Tre vanliga skäl för deltagande i referensgruppen är

  • Möjlighet till nätverkande
  • Diskussion av gemensamma frågeställningar
  • Egen kompetensutveckling

Om du inte varit med tidigare men är intresserad av att delta är du välkommen att anmäla dig via e-post.

Kommande möte kommer att bland annat innehålla information om planerade HMK-aktiviteter under 2021, såsom nya webbutbildningar. Vi kommer också att samtala kring möjliga fokusgrupper och tänkbara frågeställningar inför årets översyn av HMK.

Varmt välkommen att delta!