Geodatarådet - Nyhetsbrev maj 2021

Boka in nästa lunchseminarium från Geodatarådet

Tisdagen den 8:e juni kl. 12.00-13.00 håller Geodatarådet och Lantmäteriet ett webbsänt lunchseminarium. Du är varmt välkommen att delta i sändningen!

Geodatarådets möte den 25:e maj

Nödvändiga ändringar i författningar

Det första ämnet som behandlades på Geodatarådsmötet var en fortsättning av den aktivitet i handlingsplanen som påbörjades vid mötet i februari. En lista håller på att tas fram över de författningsändringar som behövs för att klara en digital omställning så att olika myndigheters processer ska kunna fungera ihop och att vi kan skörda varandras information från källan. Våra författningar måste ses över då de ofta förutsätter ett analogt arbetssätt, inte digitalt.

Aktiviteten kommer att pågå under hela året och vi har nu tagit fram två huvudkategorier av frågor som vi kommer använda för att förklara de enskilda behoven, dels förändringar utifrån myndigheternas ärendeprocesser, i dessa processer tar myndigheter olika typer av beslut t.ex. bygglov, dels förändringar utifrån den nationella informationsförsörjningsprocessen t.ex. att hålla alla register med rätt information, se beskrivande bild:

Två huvudkategorier av frågor: Digitalisering av ärendeprocesser, producerar information som kan användas för andra ändamål än de ursprungliga  samt Digitalisering av nationell informationsförsörjningsprocess, tillhandahåller information från många ärendeprocesser och ytterligare annan informationsinsamling på ett samlat sätt för samhällets behov (både ärendeprocesser och annat vidareutnyttjande)

Enigt svar på regeringsuppdrag

Det fördes en dialog om hur alla Geodatarådets medlemmar ska göra för att påvisa att man instämmer i den kommande hemställan av regeringsuppdraget för att göra en kust- och strandzonskartering som görs från av Sjöfartsverket och Sveriges geologiska undersökning, SGU. Det lämnades även generell information kring hur arbetet löper på i de gemensamma aktiviteterna i handlingsplanen.

Workshop om aktiviteter inför handlingsplanen 2022

En workshop genomfördes i syfte att sätta i gång arbetet med att ta fram Geodatarådets handlingsplan för 2022, där man gick igenom en rad förslag på nya aktiviteter som respektive myndighet ser ett behov av.

Övriga frågor

Dagens sista punkt var generell information om att Lantmäteriet inte fått någon ny information kring översynen av EU:s PSI direktiv dvs tillgång till särskilt värdefulla datamängder och att Lantmäteriet engagerats mer i FN-organet UN GGIM (nytt fönster)

Vad gör Geodatarådet?

Nedan finns en uppräkning av de uppgifter som framgår från Lantmäteriets instruktion:

  • Medverka i arbetet med en nationell strategisk plan för den samlade informationsförsörjningen inom geodataområdet
  • Behandla frågor av principiellt och gemensamt nationellt intresse inom geodataområdet
  • Bidra till utvecklingen av den nationella och internationella infrastrukturen inom geodataområdet genom att exempelvis stödja tillämpningen av standarder
  • Medverka till ökad samordning mellan berörda myndigheter i frågor om informationsutveckling och tillhandahållande av information
  • Medverka till samordningen av infrastrukturen för tillgång till och utbyte av geografisk miljöinformation. Förordning (2010:1771).

Aktiviteter i Geodatarådets handlingsplan 2021

För att nå den utveckling som den nationella geodatastrategin för 2021–2025 beskriver så genomför Geodatarådet aktiviteter i en årlig handlingsplan.

En kust- och strandszonskartering

Vad vi gör: Just nu arbetar Sjöfartsverket gemensamt med SGU med att få fram en hemställan och i den begära en kust- och strandzonskartering. Grovt är förslaget indelat i tre steg. Ett förberedande steg, nästa steg genomförs ett provområde och i det sista steget görs en fullskalig kartering över Sverige. Till sin hjälp har dessa en referensgrupp med ett flertal myndigheter som finns vid Geodatarådet. Målet är att få fram en hemställan/begäran till Regeringskansliet i september månad.

Fördjupning kring flygburen insamling och tillhandahållande av geodata

Vad vi gör: En grupp med ca 15 intressenter har påbörjat arbetet med att se om det går att göra gemensamma insamlingar. Just nu jobbar man med att ta fram de olika behoven som intressenterna har av en insamling. Till hösten påbörjas dialogen om vilka samarbeten som skulle kunna göras och hur de skulle kunna finansieras.

Smart Landsbygd

Vad vi gör: En arbetsgrupp har börjat jobba med att ta fram behoven av dataförsörjning på landsbygden. Vi söker fler som vill finnas med och dra ett strå till stacken. Om ni ser möjlighet är det bara att maila till undertecknad.

Geodata för klimatanpassning

Vad vi gör: En arbetsgrupp har tagit fram en beskrivning över vad man vill uppnå. Arbetet samorganiseras med SMHI:s nätverk för klimatanpassning. Det som kommer att jobbas med under 2021 är att få fram ställningstagande om ny metadataprofil och påbörja framtagande av olika paket av geodata för klimatanpassning.

Kompetensfrågor inom Geodataområdet

Vad vi gör: Aktivitet ett är att vi bildat ett marknadsråd med syfte att få fler att söka till de olika utbildningarna vi har inom geodataområdet. Vi kommer att till hösten ha tagit fram ett förslag på olika aktiviteter för att få ungdomar till söka utbildningar inom geodataområdet. Aktivitet två är att fullgöra ett regeringsuppdrag i att beskriva vilka bristyrken som finns inom geodataområdet nu och i morgon samt vad det betyder för framtiden. Vi har till dagens datum utfört 8 workshops och 8 djupintervjuer. Syftet är att få fram vilka behov vi har av kritiska kompetenser just nu men även för framtiden.

Geodata för Sveriges Agenda 2030-arbete

Vad vi gör: Alla myndigheter som ingår i aktiviteten ser över hur man kan använda och vilken geodata man kan använda, för att bättre förstå indikatorer som finns i att förstå hur Sverige når målen i Agenda 2030.

Införande av grunddatadomänen Geodata

Vad vi gör: Sätter igång arbetet med att förbereda oss för en geografisk och fastighetsinformationsdomän. Vi kommer gemensamt med de geodataproducerande myndigheterna ta fram de förutsättningar som behövs för en domän och det samarbete som krävs med andra domäner. Arbetet är nu i full gång i att ta fram förutsättningarna för hur en domän skall se ut för Geodata bl.a. vilka nationella grunddata skall finnas med, vilka är specifikationerna, när skall arbete med informationsmängder påbörjas dvs förslag på turordningslista m.m.

Sveriges arbete med Inspire

Vad vi gör: Gemensamt med alla myndigheter som är informationsansvariga förbättrar vi den informationsmängden som är på plats och gör den även mer fullständig. Vi ser över vilka förbättringar vi kan göra tex med fler format.

Informationssäkerhet och robust teknikanvändning

Vad vi gör: Dialog förs om det framtida innehållet i aktiviteten.

Kartor för krisberedskap och blåljusverksamhet

Vad vi gör: MSB har uppdaterat hemsidan utifrån de synpunkter som inkommit. Webbplatsen har kompletterats med utbildningspaket. Webbplatsen är tänkt att uppidateras en gång/år och det sker i höst, pausat arbetet just nu. Gruppen kommer att delta vid nästa Geodatarådets lunchseminarium och informera kring aktiviteten.

Rättsutveckling för geodataområdet

Vad vi gör: Vi jobbar ute vid respektive myndighet med att förbättra och justera det material som togs fram vid förra rådsmötet samt förbereder sig för vilka behov av författningsändringar man ser inom de samhällsutmaningar vi tagit fram i vår nationella geodatastrategi. Vi kommer vid nästa rådsmöte i september jobba igenom samhällsutmaningen klimatanpassning.

Utförligare beskrivningar av aktiviteterna finns på nationella geodatastrategins webbplats. Aktiviteterna är medvetet inte exakta i sina ramar, utan det lämnas till den grupp som skall jobba med frågan. De får konkretisera aktiviteten i när, var och hur det skall genomföras.