Geodatarådet - Nyhetsbrev augusti 2021

Boka in nästa lunchseminarium från Geodatarådet

Tisdagen den 7 oktober kl. 12-13 håller Geodatarådet och Lantmäteriet ett webbsänt lunchseminarium. Bland annat kommer vi att berätta om vad vi gör inom arbetet med geodata för klimatanpassning. Arbete som görs handlar om att få gemensamma beskrivningar över geodata- metadata och arbete med att göra olika paket för olika scenarios tex ras och skred. Du är varmt välkommen att delta i sändningen!

Nya ledamöter till Geodatarådet

Regeringen har beslutat om nytt förordnande för Ann-Sofie Eriksson, Bengt Falemo, Tommy Danielsson och Lars Harrie. Förordnandet gäller tom sista juni 2024, det vill säga i tre år.

Ann-Sofie Eriksson representerar kommuner och regioner och Bengt Falemo representerar Länsstyrelserna, ledamöter i rådet sedan tidigare, har fått förnyat förtroende. Helt nya ledamöter i Geodatarådet är Tommy Danielsson och Lars Harrie. Tommy Danielsson jobbar vid Kristianstad kommun som förvaltningschef för miljö och samhällsbyggnad och representerar Sveriges kommuner vid rådet. Lars Harrie, är professor vid Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap, Lunds universitet och representerar Sveriges lärosäte.

Vad gör Geodatarådet?

Nedan finns en uppräkning av de uppgifter som framgår från Lantmäteriets instruktion:

  • Medverka i arbetet med en nationell strategisk plan för den samlade informationsförsörjningen inom geodataområdet
  • Behandla frågor av principiellt och gemensamt nationellt intresse inom geodataområdet
  • Bidra till utvecklingen av den nationella och internationella infrastrukturen inom geodataområdet genom att exempelvis stödja tillämpningen av standarder
  • Medverka till ökad samordning mellan berörda myndigheter i frågor om informationsutveckling och tillhandahållande av information
  • Medverka till samordningen av infrastrukturen för tillgång till och utbyte av geografisk miljöinformation. Förordning (2010:1771).

Aktiviteter i Geodatarådets handlingsplan 2021

För att nå den utveckling som den nationella geodatastrategin för 2021–2025 beskriver så genomför Geodatarådet aktiviteter i en årlig handlingsplan.

En kust- och strandszonskartering

Vad vi gör: Processen rullar på och en hemställan om uppdrag och medel finns klarformulerad, dialog pågår mellan Sjöfartsverket, SGU och Lantmäteriet där man tittar på möjligheten att finansiera den första ansatsen inom myndighetssamverkan och på det sättet komma igång tidigare. Tas upp på geodatarådsmötet 23 sep.

Fördjupning kring flygburen insamling och tillhandahållande av geodata

Vad vi gör: Vårens arbete har resulterat i en sammanfattning av de behov som föreligger och kommer utgöra grund för det fortsatta arbetet med att se var det finns samverkansmöjligheter. Höstens arbete kommer följa samma upplägg som våren med temabaserade workshops, 6 träffar är inplanerade. Planen är att ta fram några förslag som alla får lämna synpunkter på för att sedan hitta väg att gå vidare.

Smart Landsbygd

Vad vi gör: En arbetsgrupp med ledning av Skogsstyrelsen har börjat jobba med att ta fram behoven av dataförsörjning på landsbygden. Vi söker fler som vill finnas med och dra ett strå till stacken. Om ni ser möjlighet är det bara att maila till undertecknad.

Geodata för klimatanpassning

Vad vi gör: På geodatarådsmötet den 23 sep kommer förslag tas upp att börja jobba utefter en ny uppdaterad metadataprofil. Arbete pågår också kring paketering av metadata utifrån scenarios och ett förslag ska tas fram. Många myndigheter deltar i aktiviteten och kommer fortsätta även nästa år.

Kompetensfrågor inom Geodataområdet

Vad vi gör: Aktivitet ett är att vi bildat ett marknadsråd med syfte att få fler att söka till de olika utbildningarna vi har inom geodataområdet. Förslag på handlingsplan för resten av 2021 och 2022 har tagits fram, tas upp på geodatarådsmötet 23 sept tillsammans med frågan att bilda ett officiellt marknadsråd (ev kan namnet ändras). Fråga kommer då ställas till fler myndigheter och  lärosäten att ingå i rådet. Aktivitet två är att fullgöra ett regeringsuppdrag i att beskriva vilka bristyrken som finns inom geodataområdet nu och i morgon samt vad det betyder för framtiden. Vårens arbete kring att få fram kritiska kompetenser och yrkeskategorier och vilka problem man har är sammanställt och ett utkast med slutsatser och förslag är på gång som ska bifogas till workshopen som ska hållas 8 sep. Kommer att skickas ut till alla som deltagit i tidigare workshops.

Geodata för Sveriges agenda 2030 arbete

Vad vi gör: Alla myndigheter som ingår i aktiviteten ser över hur man kan använda och vilken geodata man kan använda, för att bättre förstå indikatorer som finns i att förstå hur Sverige når målen i Agenda 2030

Införande av grunddatadomänen Geodata

En större arbetsinsats är planerad vecka 37-38 där två arbetsgrupper kommer att titta på dels grunddatadomänens organisation dels tematisk indelning av domänen och innehåll i tema. Materialet kommer sedan att sammanställas och skickas ut för synpunkter. Sedan ska synpunkterna tas om hand för beslut av Lantmäteriet i december.

Sveriges arbete med Inspire

Vad vi gör: Läges bild för de två aktiviteterna gicks igenom, Mikael har förhoppning att bägge långsiktiga målen kommer att nås (att svenska myndigheter har åtgärdat bristerna i implementeringen samt effektivisering av det svenska Inspire-arbetet). Arbete pågår i samtliga underaktiviteter och det rullar på bra.

Informationssäkerhet och robust teknikanvändning

Vad vi gör: Dialog förs om det framtida innehållet i aktiviteten

Kartor för krisberedskap och blåljusverksamhet

Vad vi gör: Arbetet med webbplatsen är slutfört och har landat i förvaltning. Planer finns att utöka symbolerna t ex med översvämning och storm. Under hösten ska arbete göras att fånga in användarbehov, bl a genom utökat möte med Lantmäteriet.

Rättsutveckling för geodataområdet

Vad vi gör: Vi jobbar ute vid respektive myndighet med att förbättra och justera det material som togs fram vid förra rådsmötet samt förbereder sig för vilka behov av författningsändringar man ser inom de samhällsutmaningar vi tagit fram i vår nationella geodatastrategi. Vid nästa geodatarådsmöte 23 sep kommer workshop hållas kring den sista samhällsutmaningen klimatanpassning. Arbete pågår med att ta fram förslag hur vi fortsätter arbetet under 2022, kommer att diskuteras på rådsmötet


Utförligare beskrivningar av aktiviteterna finns här. Aktiviteterna är medvetet inte exakta i sina ramar, utan det lämnas till den grupp som skall jobba med frågan. De får konkretisera aktiviteten i när, var och hur det skall genomföras.

Nyhetsbrev

Kommande nyhetsbrev kommer i slutet av månaderna oktober och december. Här hittar du publicerade nyhetsbrev från Geodatarådet och information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev.