BAL och ABT - Nyhetsbrev 2023:1

Namntyperna Alternativ byggnadsbeteckning och Alternativnamn tas bort ur produkter

Namntyperna Alternativ byggnadsbeteckning och Alternativnamn tas bort ur produkter. Anledningen är att dessa kategorier kan innehålla namn som inte följer god ortnamnssed och de ska därför inte redovisas i Lantmäteriets produkter samt ökade krav på informationssäkerhet.

Insamlingsprocessen för byggnadsnamn förändras inte. Kommunen kan fortsätta registrera Alternativnamn och Alternativ byggnadsbeteckning. När ett namn registreras som Alternativnamn granskas det av Ortnamnsfunktionen på Lantmäteriet. Om namnet följer regelverket för byggnadsnamn klassas namnet om till Huvudnamn topografi eller Övrigt namn topografi och blir därmed synligt eller sökbart i Lantmäteriets produkter. Om namnet inte blir godkänt klassas det om till Alternativ byggnadsbeteckning och blir inte sökbart i Lantmäteriets produkter.

Om kommunen har registrerat byggnadsnamn i LINA och angivit Alternativ byggnadsbeteckning som namntyp kommer namnet inte vidare till granskningen. Om ni vill veta vilka byggnader det är som har registrerade Alternativnamn eller Alternativ byggnadsbeteckning kan ni skicka en förfrågan om uttag till BAL-supporten, ajourhallning-bal@lm.se.

Produkter som berörs av förändringen

  • Byggnad Nedladdning, Inspire - mars 2023
  • Byggnad Direkt, Nedladdning - maj 2023
  • Topografi 10 nedladdning, vektor - maj 2023
  • Byggnad Nedladdning, vektor - maj 2023
  • ÖFF/LevFR - oktober 2023

Uppföljning ABT-avtalet

Under februari/mars har en avtalsuppföljning skickats ut via mail. Se gärna över detta och återkoppla till oss så att vi har uppdaterad information gällande kontaktpersoner och ansvarsområden. Ni kan mejla förändringar till ajourhallning-bal@lm.se

Fakturaunderlag ABT-avtalen

Årets fakturaunderlag kommer att skickas ut den 30-31 mars 2023 och sista faktureringsdag kommer att vara den 22 juni 2023.

Informationsmöte Tjänstebaserad uppdatering 26 april

Hur kan kommuner och Lantmäteriet i samverkan jobba på ett mer kostnadseffektivt sätt? Att leverera BAL-information via tjänster minimerar dubbelarbete, ger en högre aktualitet och ökad kontroll på informationen. Systemet bygger på att kommunen själv kan uppdatera informationen i Lantmäteriets grunddatasystem direkt via sina egna handläggningssystem. Tjänster som erbjuds idag är Byggnad, Adress, Lägenhet, Brist och Ärende.

Den 26 april kl 10.00-11.00 bjuder vi in till informationsmöte om tjänstebaserad uppdatering. Denna information riktar sig till er på de kommuner som har intresse av att börja leverera BAL-information via direktuppdatering. Mötet sker digitalt.

Om ni vill delta, skicka ett mejl till ajourhallning-bal@lm.se.

Grundutbildning i LINA 31 maj

Har ni en ny kollega på kontoret som ska jobba med LINA? Vi kommer att ha en grundutbildning via Skype senare i vår. Om ni vill delta, skicka ett mejl till ajourhallning-bal@lm.se

Nästa inplanerade utbildningstillfälle är 31 maj kl 10-12.

Påskplantering

Glad påsk!

Önskar BAL-supporten