Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Smart City Sweden demonstrerar svenska lösningar digitalt i corona-tider

01 februari 2021

För Smart City Sweden, med uppdrag att lyfta fram svenska lösningar för hållbara städer internationellt, ställer dagens rese-restriktioner krav på nya arbetssätt. Från att välkomna internationella delegationer på plats runt om i landet- genomförs i dag både besök och andra evenemang helt digitalt.  

Mer än 50 procent av världens befolkning bor redan i städer och siffran förväntas öka till närmare 70 procent fram till år 2050. Samtidigt står världen inför stora utmaningar, där städer är en nyckel i omställningen till en hållbar framtid.

Investerings- och exportplattformen Smart City Sweden arbetar för att öka samarbetet mellan Sverige och andra länder inom den hållbara staden. Smart City Sweden, som drivs av IVL på Energimyndighetens uppdrag, tar emot delegationer från hela världen och visar upp svenska lösningar inom områden som stadsplanering, mobilitet, miljöteknik, avfallshantering och social hållbarhet. Målet är att inspirera andra att följa det svenska exemplet  och samtidigt skapa exportmöjligheter för  svenska företag.

Sedan starten har plattformen tagit emot tusentals besökare från fler än 60 länder på huvudkontoret i Hammarby sjöstad och hos de regionala noderna runtom i Sverige.

– Genom Smart City Swedens verksamhet har vi ökat samarbetet med många länder och kommit ett steg närmare affärer för svenska företag. En för-förstudie om avfall i Colombia, ett motbesök gällande smarta elnät i Tyskland och en förstudie kring hållbara transportlösningar i Marocko är bara några exempel från det senaste året, säger Tomas Andersson, projektledare på Smart City Sweden.

Satsning på digital utveckling

Under mars lanserades ett digitalt Smart City Sweden och sedan dess har uppdraget haft hundratals digitala besök och webbinarier med sammanlagt över 2000 deltagare. Dessa har kommit från alla världsdelar, med länder som Kina, Nederländerna och Danmark i toppen. Intresseområdena från delegationerna varierar stor med allt från energieffektivitet, transport och avfallshantering till social hållbarhet och digitalisering.

– Vi ser att det fortfarande finns ett stort intresse av svenska hållbara lösningar från utländska intressenter och genom att göra besöken digitala har Smart City Sweden lyckats fortsätta att utveckla samarbeten även under pandemin, säger Annika Nilsson ansvarig handläggare på Energimyndigheten.

Som en del i den digitala satsningen har en film tagits fram som visar svenska lösningar för hållbara städer. Webbinarier har också hållits inom en rad områden och virtuella rundturer har skapats för att ge besökarna en 360-vy över några av de goda exempel som Sverige kan visa upp. I september representerade Smart City Sweden Sverige i det digitala Nordic Edge, Nordens största mässa för hållbara städer.

Under 2021 utökas satsningen för att kunna ta emot ännu fler besökare och fortsätta skapa internationella samarbeten, såväl digitalt som fysiskt.

För mer information, kontakta:

Tomas Andersson, projektledare IVL svenska miljöinstitutet, tomas.andersson@ivl.se, tel. 010-788 65 82

Annika Nilsson, Energimyndigheten, annika.nilsson@energimyndigheten.se, tel. 016-544 20 63