Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Rekordsiffror för användningen av Lantmäteriets positioneringstjänst

16 april 2020

Under påskveckan noterades rekordsiffror i användningen av Swepos - Lantmäteriets stödsystem för satellitpositionering. 1 401 samtidiga användare är en uppgång med 40 procent jämfört med samma period förra året.

Bild

- Vi såg många nya användare redan under förra året. Den trenden fortsätter vilket är jätteroligt. Det finns många som har ett stort behov av att positionera sig och mäta noga, säger Peter Wiklund som är sektionschef för Swepos inom Lantmäteriet.

En stor del av ökningen finns inom bygg- och anläggningsbranschen där tekniken finns på maskiner för att man ska kunna positionera sig och mäta noggrant när man gräver.

En annan förklaring till att användningen av Swepos ökar just nu finns inom jordbruket där tekniken bland annat används för att traktorer ska kunna köra noggrant. När vårbruket kommit igång tidigt så syns det i användningen.

Fler användare – som använder mer

Förutom rekordet i antal samtidiga användare så har Swepos aldrig tidigare haft så många unika användare - omkring 2 500 - under en dag.

Det är inte bara antalet användare som ökar, själva användningen av positioneringstjänsterna ökar ännu mer.

- Vi går från traditionella användargrupper som gjort mätinsatser under en koncentrerad tid och sedan varvat med kontorstid, till att vi har många inom bygg och anläggning där tekniken sitter på maskiner och det är en mer kontinuerlig användningen under hela dagen, säger Peter Wiklund.

Drönare – nytt tillämpningsområde

Framöver ser han flera nya tillämpningsområden för Swepos tjänster. Det handlar bland annat om drönare där de som flyger vill kunna positionera drönarna mer noggrant när man är ute och mäter, inventerar skog eller liknande.

- Vi ser att skogsbolagen är väldigt intresserade av att kunna använda drönare.