Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Lantmäteriets expert inom blockkedjetekniken till Finansdepartementet

21 februari 2019

David Suomalainen, jurist på Lantmäteriet, med bred kunskap inom området blockkedjetekniken är under en tid anställd av Regeringskansliet och placerad hos Finansdepartementet. Under denna period har han tagit tjänstledigt från Lantmäteriet.

Tjänsten på Finansdepartementet är på enheten för digital förvaltning som sorterar under digitaliseringsminister Anders Ygeman. Enhetens uppdrag är att underlätta för att digitalisera offentlig förvaltning och området som David främst kommer att jobba med är ny teknik, såsom blockkedjeteknik och artificiell intelligens. Utöver det kommer David att delta i enhetens övriga produkter vilket bland annat kan innebära eIDAS-proposition, digitaliseringsrättsutredningen, regeringsuppdrag om grunddata samt elektroniskt informationsutbyte.

David_Suomalainen
David Suomalainen, jurist på Lantmäteriet, är under en tid anställd av Regeringskansliet och placerad hos Finansdepartementet.

Davids enhet kommer på sikt att ingå i Infrastrukturdepartementet istället för Finansdepartementet, men ännu är inte departementet för infrastruktur färdigt.

En anledning till att Finansdepartementet var intresserade av att rekrytera David är den kompetens han har upparbetat inom just blockkedjetekniken.

Blockkedjan är ett område som man satsar mycket på från EU. I Sverige har Lantmäteriet utmärkt sig som kunniga inom området. David och kollegan Mats Snäll representerar Sverige i ett mellanstatligt forum som heter European Blockchain Partnership. David och Mats kommer alltså fortsättningsvis att arbeta tillsammans inom detta område, via detta forum, även om David nu är anställd av Finansdepartementet då Davids nya enhet är den som hanterar Sveriges deltagande i partnerskapet.

David har sedan fem år tillbaka arbetat på Lantmäteriet och ägnat sig främst åt författningsutveckling, omvärldsbevakning inom digitalisering och juridik samt att delta med juridisk expertis i olika projekt, bland annat pantprojektet.

Det är inte första gången David provar något nytt under hans anställning på Lantmäteriet. Under ett år var han även utlånad till Justitiedepartementet.

- Lantmäteriet har varit en suverän arbetsgivare genom att hela tiden ge mig nya utmaningar, möjligheter till vidareutveckling och givit mig möjligheten till utlåning. Dessutom finns det en väldigt stöttande och tillitsfull kultur på arbetsplatsen, säger David.

David tillhörde Lantmäteriets funktion för Digital utveckling och är placerad i Göteborg. Fritiden ägnar han åt att träna, gå på konserter, prova öl- och whiskey tillsammans med likasinnade vänner och att umgås med sin fru.
I framtiden ser David att han kommer tillbaka till Lantmäteriet.

- Jag sökte bara en tidsbegränsad tjänst hos Finansdepartementet för att jag tänker att jag vill tillbaka till Lantmäteriet.  Jag trivs väldigt bra och uppskattar verkligen Lantmäteriets moderna syn på att medarbetare kan sitta var som helst i landet, så länge man gör sina uppgifter, fortsätter David.