Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Avslutning för Lantmäteriets Öst-Afrikanska utbildningsprogram

29 mars 2019

Den 11–15 Mars genomfördes den sista fasen i 2018–2019 års upplaga av Lantmäteriets regionala träningsprogram (Advanced International Training Program in Applied Land Governance) i Entebbe, Uganda.

Fokus för programomgången har varit fysisk planering och deltagarna har dels fått utbildning i Sverige och arbetat med ett förändringsprojekt i sina respektive länder där resultat presenteras under denna vecka. Programmet syftar till att utbilda deltagarna som kommer från lokala myndigheter, ministerier och civila samhället i frågor rörande mänskliga rättigheter, jämställdhet och samarbete med målet att skapa förändring för fattiga kvinnor och deras rätt till att äga, förvalta och bruka mark.

Livlig diskussion om yttrandefrihet

Under veckan fick deltagarna ta del av erfarenheter från andra internationella projekt och metoder för fysisk planering som har tagits fram inom ramen för SKL Internationals arbete. Vid presentationen och workshopen kring den svenska statliga värdegrunden och hur den kan appliceras i en afrikansk kontext blev det livliga diskussioner kring yttrandefrihet och demokratifrågor vilket belyste både möjligheter och hinder för respektive land. Deltagarna arbetade under 1,5 dag med presentationen av sina förändringsprojekt och fick då möjligheten att testa både ”Graphic facilitation” och presentationer i mindre grupper.

Bild3

Studiebesök i Kampala

Veckan innehöll även ett studiebesök till Land Information Center i Kampala där ett NLIMS (National Land Information Management Systems) är under uppbyggnad med stöd av väldsbanksmedel. Under delar av veckan var Karin Metell Cueva närvarande. Karin är chef för kapacitetsutvecklingsenheten på Sida i Stockholm.

Bild5

Uganda bakom årets förändringsprojekt

Deltagarna röstade tillsammans fram årets förändringsprojekt, vilket tillföll Uganda för deras arbete med att utforska nya sätt för myndigheter och civila samhället att arbeta tillsammans inom ramen för pågående registreringsprojekt. Metoden som testades bygger på ett skådespel med situationer ur vardagen och där både myndigheter och civila samhället presenterar varför markägande ska registreras för att förhindra konflikter.

I och med den regionala fasen avslutas denna programomgång och arbetet med att planera nästa omgång tar vid, då med fokus på Land Registration (Fastighetsinskrivning).

Se även filmen från Uganda (öppnas i nytt fönster)