Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Agneta Engberg ny internationell ordförande inom geodata

04 juni 2019

Sverige har en viktig roll när det gäller geodata. Sedan några år tillbaka leder Sverige nämligen, via SIS, det globala standardiseringsarbetet för geodata - digital geografisk information. Nu får sekretariatet en ny ordförande när Agneta Engberg från Lantmäteriet tar över rodret.

Agneta Engberg
Agneta Engberg

Totalt deltar 37 länder aktivt i det internationella standardiseringsarbetet och 29 länder är så kallade observationsländer. Denna vecka möts kommittén i Maribor, Slovenien. Totalt deltar 143 experter från 26 olika länder.

- Jag är otroligt glad över uppdraget, det ska bli spännande att fortsatt utveckla arbetet tillsammans med ISO-kommittén. Kunskapen är stor, kommittén fyller faktiskt 25 år nu. Jag ser fram emot att axla arbetet – tillsammans med SIS – så att standardiseringsarbetet fortsätter vara en oerhört viktig komponent för att utbyta geografisk information för ännu mer samhällsnytta.

Standarder inom geodata används för att fastställa metoder, verktyg och tjänster för datahantering när det gäller användning av geografiska informationssystem, t.ex. kartdata och registerinformation om byggnader, sjöar, vägar, vegetation och befolkning

Varför är det viktigt med standardisering på området?

- Organisationer och medborgare tjänar ofta på att det finns gemensamma lösningar. Geodata är inget undantag och samhällsutmaningarna i form av digitalisering, effektivitet, tillväxt och klimatanpassningar, vare sig vi talar om den nationella eller globala nivån, behöver en gemensam syn och dataflöden som samspelar. Världsstandarden som utgörs av ISO 19100-serien bör ingå i ramverk för geodata på internationell och nationell nivå och samspela med lagstiftning. 

- Tittar vi på allt som händer med ny teknik, sensorer som håller reda på vad som händer, självkörande bilar som ska ta sig fram, smarta städer som ska berätta om vad som händer så leder det tillbaka till geografisk information - för alla vill veta var det händer och hur det ser ut när man är på väg. Jag ser en tydlig trend i att nya områden inom standardiseringen vill ta del av det som produceras inom geodataområdet.

Läs en längre intervju med Agneta Engberg på SIS hemsida (öppnas i nytt fönster)