Languages Lättläst Teckenspråk

Lantmäteriet bidrar med data i innovationsprojekt

01 februari 2018

Lantmäteriet bidrar med geodata i plattformen ”Gävle Innovation Arena” som bland annat består av en geografisk datazon, en utvecklingsmiljö och en verklighetstestbädd. -Vi ser stora möjligheter att prova våra öppna data i Gävle Innovation Arena. Vi hoppas att våra data kommer att användas för innovation som leder till förbättringar i samhället, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Lantmäteriet.

Bild
Under lanseringen på Gävle Slott var det utvecklingsdirektör Anna Eriksson som presenterade Gävle Innovation Arena och dess möjligheter för publiken.

Gävle Innovation Arena har byggts för att stötta forskare, studenter, innovatörer, verksamhets- och produktutvecklare att hitta lösningar för framtidens smarta, hållbara och livskraftiga stad.

50-tal datamängder från olika aktörer

De data som Lantmäteriet bidrar med är i huvudsak så kallade öppna data, vilket innebär att de är fritt tillgängliga för alla att använda. Men där finns även data som normalt är avgiftsbelagda, till exempel delar av fastighetskartan med gränser och fastighetsbeteckningar. Dessa tillgängliggörs genom ett särskilt avtal som slutits mellan Lantmäteriet och FPX. Plattformen innehåller just nu ett 50-tal datamängder från olika aktörer med det är något som kommer att fyllas på.

- Jag ser fram mot nya innovativa och spännande bidrag till lösningar på olika utmaningar i samhället framöver, säger Pär Heden, chef på marknadsenheten på Lantmäteriet.

Bild2
Gävleborgs landshövding Per Bill utförde den officiella invigningen av Gävle Innovation Arena iförd VR-glasögon.

Verklighetstestbädd över Gävle

Genom Gävle Innovation Arena har användare tillgång till en verklighetstestbädd på 3 x 3 kilometer över Gävle där man samlar in data genom crowdsourcing, sensorer, test av produkter och tjänster med mera. Användaren erbjuds även en geografisk datazon där all data tillgängliggörs, en 4 D-modell över Gävle för att simulera och visualisera samt en digital utvecklingsmiljö för att skapa tjänster och produkter.

"Vill få fler att förstå nyttan med geodata"

I samband med att Gävle Innovation Arena lanserades på Gävle Slott under onsdagen så hölls också en paneldebatt på temat innovation inom den smarta, hållbara och livskraftiga staden. Där deltog bland andra Anna Eriksson, utvecklingsdirektör på Lantmäteriet, Thomas Bergendorff från Vinnova, Lars Backhans, CEO, Esri Sverige AB och Gävleborgs landshövding Per Bill.

- Det är viktigt för oss att förstå hur man kan och vill använda våra data i samhället samtidigt som vi också vill få ännu fler att förstå nyttan med geodata. Gävle Innovation Arena kommer att bidra till detta, säger Anna Eriksson.

Läs mer om Gävle Innovation Arena här