Bygg ditt Sverige i Minecraft

Här kan du hämta Minecraft-kartor för alla Sveriges kommuner. Du kan även hämta högupplösta Minecraft-kartor över Gotland, Gävle, Kiruna och Östergötland.

Få tillgång till virtuella Sverige 

Kommunkartorna i Minecraft bygger på Lantmäteriets nationella kartor och höjddata. Det gör att du får tillgång till en virtuell version av Sverige där du kan spela. Kartorna innehåller till exempel detaljer om vattendrag, sjöar, ortnamn, vägar, järnvägar, mark och skog. Kartorna innehåller även en funktion för teleportering för att lättare hitta till sin stad och stadsdel.

På denna sida kan du hämta filer för Sveriges kommuner i upplösning 8x8 meter per block samt de högupplösta områdena Gotland, Gävle, Kiruna och Östergötland i upplösning 1x1 meter per block.

Två versioner som fungerar på olika plattformar

Minecraft-kartor i version Java fungerar på datorer med äldre operativsystem än Windows 10. Kartorna i version Windows 10 fungerar på datorer med Windows 10 eller motsvarande samt på surfplattor och spelkonsoller. Läs mer om plattformar och funktioner på Minecrafts webbplats (öppnas i nytt fönster).

Gör så här

 1. Hämta filer genom att klicka och ladda ner en zipfil.
 2. Öppna katalogen för nedladdade filer och packa upp zip-filen.
 3. Flytta den uppackade katalogen till din Minecraft-katalog. 
 4. Starta Minecraft och logga in med ditt användarnamn och lösenord som vanligt. Du kommer nu att se din hämtade Minecraft-värld som en 'World'. Markera den och klicka på 'Play selected world' för att öppna världen i Minecraft.

När du startar befinner du dig i en översiktskarta över den kommun eller plats du valt att spela i. I kartan finns ”stolpar” med namnskyltar till orter eller platser. Genom att trycka på knappen som sitter på ”stolpen” så teleporteras du till platsen. För att komma tillbaka till översiktskartan går du till en teleporterings-stolpe alternativt kan du skriva: tp/0 64 0.

Kartan visar siffror på en del platser. Om siffrorna visas längs en väg så är det ett vägnummer. Om siffrorna visas på marken är det en höjdangivelse.

Handledning med bildexempel (pdf, nytt fönster).


Gotland i upplösning 1x1 meter per block

Bild över Gotland i Minecraft med upplösning 1x1
 • Visby med uppbyggda ruiner, version Windows 10.
  Riksantikvarieämbetet (RAÄ) har med hjälp av skolelever byggt upp Visby med ruiner och ringmuren.
 • Visby med byggnader, version Java.
 • Visby utan byggnader, version Windows 10.
 • Hela Gotland, version Windows 10 och Java.

Gävle stad i upplösning 1x1 meter per block

Bild över Gävle stad i Minecraft med upplösning 1x1
 • Gävle stad med byggnader, version Windows 10 och Java.
  Elever på Polhemsskolan i Gävle har byggt upp hus och byggnader i centrala Gävle. Se klippet här intill.
 • Gävle stad utan byggnader, version Windows10 och Java.

Kiruna i upplösning 1x1 meter per block

Bild över Kiruna i Minecraft med upplösning 1x1

Östergötland i upplösning 1x1 meter per block


Sveriges kommuner i upplösning 8x8 meter per block

En kommunkarta i Minecraft kan innehålla flera hundra miljoner block. När spelet startar befinner du dig i en översiktlig karta. Från kartan kan du hoppa till olika platser i kommunen. Varje block motsvarar cirka 8 meter i verkligheten.

Här kan du hämta filer till Minecraft för alla Sveriges kommuner med upplösningen 8x8 meter per block. Du hittar kommunerna via text- eller kartsök nedan.