
Källkritik och digitala verktyg
- Internetstiftelsen - Digitala lektioner på Internetstiftelsens webbplats är fritt lektionsmaterial kring digital kompetens (nytt fönster). Ett stort utbud av lektioner om exempelvis källkritik, fejkade nyheter, yttrandefrihet och kränkningar, programmering och säkerhet på nätet.
- Skolverket - På Skolverkets webbplats finns mycket stödmaterial för att utveckla undervisningen (nytt fönster). Välj bland olika fokusområden exempelvis digitalisering och källkritik.
- Svenska institutet för standarder, SIS - I en artikel svarar Frida Monsén, författare och konsult inom skolområdet, på frågan hur digitala arbetssätt kan öka motivationen och utveckla lärandet i skolan, på SIS webbplats (nytt fönster).
Samhällsplanering och hållbarhet
- MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (nytt fönster) - Här kan du som arbetar inom förskola, grundskola och gymnasium få tips på material om samhällets och den enskildes säkerhet, källkritik och beredskap vid olyckor, kriser och krig. Framtaget av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
- Geodataportalen (nytt fönster). Geodataportalen är ingången där du kan söka, hitta och titta på geodata från flera myndigheter och organisationer samtidigt. Här finns en mängd information som du kan titta på i kartan i portalen och ladda ner öppna data.
- Geologisk - om samspelet mellan geologi, naturresurser, hållbarhet och samhällsplanering. En digital skolsatsning från Sveriges geologiska undersökning SGU (nytt fönster). Här finns teman för åk 7–9 och gymnasiet med lärarhandledningar.
- SCB presenterar kommunsiffror (nytt fönster) - ger snabb koll på Sveriges kommuner. Hur många bor i kommunen? Hur mycket tjänar de? Och vad används marken till? Har du koll på hur det ser ut i din kommun?
Hitta i kartan
- Kartutskrift - I Lantmäteriets e-tjänst Kartutskrift kan du skriva ut din egen karta. Där väljer du själv ett område i kartan, skapar kartbok och sparar den i pdf-format för utskrift i skala 1:10 000 eller 1:50 000.
- what3words (nytt fönster) - What3Words är ett enkelt och roligt sätt att prata om platser och kartor, i mobilen eller på datorn, med hjälp av en kombination av 3 ord som beskriver platsen, ord som du själv väljer.
- Seterra (nytt fönster) - hjälper dig att lära dig alla typer av namngeografi - länder, flaggor, svenska landskap, hav, delstater, huvudstäder och andra städer i Europa, Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika.
Klimat och miljö
- Sveriges lantbruksuniversitet, SLU erbjuder material ett webbaserat läromedel för gymnasiet som heter Skogslabbet (nytt fönster)
- Skogslektioner (nytt fönster) – Ett webbaserat läromedel med lektioner för åk 4-6, om skogens viktiga roll i en hållbar utveckling. Under ämnesövergripande teman behandlas allt från biologisk mångfald och skogens roll i Sveriges historia, till vår pågående omställning till ett fossilfritt samhälle. Lektionerna har koppling till Lgr 11 och de globala målen.
- Klimatanpassningsspelet – SMHI:s Klimatanpassningsspel (nytt fönster). Här handlar det om att rusta den fiktiva staden Väderköping och dess omgivningar för ett förändrat klimat. Här får du lära dig mer om hur klimatet påverkar vårt samhälle och hur man kan hitta lösningar. Det ger träning i att förstå komplexa sammanhang, förmåga att analysera och lösa problem. Du kan spela på webben eller i Minecraft-miljö. Det går att välja mellan svenska och engelska som språkversioner.
- SMHI Kunskapsbanken (nytt fönster) - I SMHI:s Kunskapsbanken hittar du beskrivningar av fenomen och händelser kopplade till meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimat. Exempelvis framtidens klimat, hur uppstår torka och skyfall.
- Planeten - En digital mindmap om klimat och miljö på Forskning.se (nytt fönster). Här publiceras aktuella nyheter om forskningsresultat, innovationer och satsningar direkt från landets lärosäten och forskningsinstitut. Planeten bjuder på nytänkande interaktiva kunskapsscener fyllda med fakta, illustrationer, filmer och animeringar.
- Miljömål.se - En webbplats med information om Sveriges miljömål samt uppföljning och utvärderingen (nytt fönster). Här finns material som kan användas i undervisningen på både svenska och engelska, framtaget av Naturvårdsverket.
- 18 lektionsupplägg om miljömålen Av Håll Sverige rent (nytt fönster). Låt eleverna bygga vattenrenare, göra kortfilmer om att sola säkert, eller varför inte jobba med bilder för att upptäcka betydelsen av biologisk mångfald.
- People and the planet - Global miljöinformation på engelska (nytt fönster). Massor av fakta och information, tips på böcker, filmer, bildgalleri, länkar med mera.
- Reliefweb – Aktuell information av UNHCR på engelska om pågående humanitära kriser och naturkatastrofer som jordbävningar, tsunamis, flyktingströmmar och hjälpinsatser (nytt fönster).
- Klossköping (nytt fönster) – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har tagit fram en handledning med idéer och lektionsupplägg för att på ett lekfullt sätt öka elevernas kunskaper om översvämningar.
För lärare
- Nätverk för geografilärare - En Facebooksida (nytt fönster). Här finns tips, idéer, tankar, diskussion, information, artiklar med mera för geografilärare.
- Gränslöst digitalt lärande - En blogg av Åsa Colliander Celik som är SO-lärare på Mälarhöjdens skola (öppnas i nytt fönster). Hon skriver nyfiket om aktuella ämnen inom digitalt lärande.
- Gratis i skolan - Erbjuder skolpersonal kostnadsfritt material och verktyg kring viktiga och aktuella samhällsfrågor (nytt fönster). Lätt att sortera efter årskurs, ämne, tema eller avsändare.
- Lektion.se - en idébank med lektionstips av lärare för lärare (nytt fönster). I den gigantiska lektionsdatabasen kan du snabbt och enkelt söka och hämta lektionsmaterial och ladda upp egna lektionstips. På lektion.se finns ett Forum där du kan kommunicera med kollegor över hela landet.
- Öppna data från Lantmäteriet - Här kan du hämta alternativt ansluta till de kartor och den geografiska information som Lantmäteriet tillhandahåller som öppna geodata. Produkterna är avgiftsfria och får användas och publiceras fritt. De är tillgängliga via FTP alternativt via API.
- Naturen som klassrum (nytt fönster) - övningar för lärande utomhus - utomhuspedagogiska aktiviteter som ska ses som exempel på vad man som pedagog kan göra med sina elever utomhus för att stärka och utveckla lärandet inom olika ämnen.
I rymden
Historiska kartor
- Stockholmskällan - Innehåller mer än 30 000 bilder, kartor, dokument och litteraturtips som berättar om Stockholms historia, utvecklat av Stockholms Stad (nytt fönster).
- Sveriges historia - En interaktiv undervisningsresurs med utgångspunkt i läroplanen för grundskolan. Statens historiska museer, Gamla Uppsala museum, Glimmingehus, Riksantikvarieämbetets arkiv och tretton andra museer presenterar sina samlingar som bas för elever och lärare.
I andra länder
- Ordnance Survey Education recources (nytt fönster) – Lekfulla utbildningssidor på engelska från lantmäteriorganisationen i Storbritannien. Med lektioner, enkla spel och inspiration för uteaktiviteter. Även material till Minecraft (nytt fönster).
- Globalis ( nytt fönster) - En interaktiv världsatlas och ett digitalt uppslagsverk på svenska med fakta och statistik om länder, konflikter med mera. Hanteras av Svenska FN-förbundet (nytt fönster).
- Norska Kart i skolen -kartiskolen.no (nytt fönster) - erbjuder kartlager och enklare GIS-verktyg, samt Barnetråkk (nytt fönster) och Kartquiz (nytt fönster).
Sveriges demokrati och riksdag
Boktips
”Handbok för kartläsare: en faktabok om världen på papper” av Linnéa Krylén.
Tänk på ordet karta och du ser kanske en atlas eller en världskarta från klassrummet i skolan framför dig. Men kartor är mycket mer än så! De används på land och till havs, i gruvor och bland stjärnor och till och med inom vissa sporter. Idag använder vi dessutom kartor dagligen, i och med GPS-funktionen på våra telefoner. För barn 9–12 år