Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Viktigare att vara mångsidig än specialist

Erik läste el på gymnasiet hemma i Mora och gick en sedan en påbyggnadsutbildning i Bollnäs - hans lärare tyckte att han skulle passa på att se världen. Siktet var från början inställt på att bli dataingenjör med inriktning mot programmering. Efter högskoleutbildning i Gävle blev han konsult i IT-branschen och arbetade under en period med diagnosverktyg för bilar. Men en tjänst som dök upp på Lantmäteriet visade sig svår att motstå. Nu har han sett ännu mer av världen.

Att kunna visualisera är oftast bättre än att redovisa siffror och tabeller. Det menar Erik Katrin, driftsamordnare på enheten för geodetisk infrastruktur på Lantmäteriet. Hans arbete handlar om strategisk planering och utveckling av SWEPOS, Lantmäteriets nätverk av fasta referensstationer för positionering med hjälp av satelliter. Grunden är geodesi, vetenskapen om att bestämma punkters läge på jordytan, deras höjd över havet och deras tyngdkraftsvärden.

På hans enhet finns en rad kompetenser, allt från doktorer i geodesi till mätningsingenjörer och programmerare. Utmärkande för Lantmäteriet är att man lär man sig mycket av sina kollegor, menar han. Det gör också jobbet roligt. Enheten är liten men komplett, styr sin utveckling tillsammans - vilket inte är fallet på alla arbetsplatser. Lättrörlig, är ordet han använder.

– Jag har alltid gillat att ha överblick, och det får man av kartor och illustrerade processer. Kanske ett visst mått av kontrollbehov, säger han och skrattar.

I GPS:ens barndom plottade han allt från fjällturer i dalafjällen till löprundor i stan. När de digitala kartorna fick sitt genombrott var han snabb att hänga på.

Arbetsdagen innebär många möten. Samtidigt är SWEPOS en realtidstjänst för navigering och positionering med många användare. Förutsättningarna kan svänga snabbt och ger direktpåverkan för kunden. Ibland måste alla släppa allt annat och lösa situationer tillsammans.

– Mitt jobb har varierat mycket under åren. I början sysslade jag med support vilket innebar många serviceresor för att skruva med datarack i fält. Jag har också arbetat utomlands på uppdrag av Lantmäteriet, bland annat i Rwanda, Bosnien och Serbien. Utlandsuppdragen går lite i vågor, det kan vara mer eller mindre, säger han.

På geodesienheten gör många karriär utan att riktigt ha den ambitionen. Personal har en tendens att trilla in där de passar bäst, kanske just för att enheten har stor frihet att själva styra sin verksamhet.

– Det handlar mycket om att ta för sig och kliva fram om det är något man är intresserad av. Det hjälper att vara intresserad av programmering eftersom arbetet i stor utsträckning handlar om data. Framför allt är det bra att kunna göra olika saker, säger Erik.

Det innebär också att vara beredd att ta egna initiativ. Medarbetarna har jour enligt rullande schema och måste ibland ta sig till jobbet nattetid och lösa situationer på egen hand. Det gäller att hålla huvudet kallt.