Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Varierat jobb för GIS-ingenjören Terese

Terese Domesjö följde aldrig drömmarna om att bli balettdansös eller pilot. Valet föll istället på en ingenjörsutbildning inom geografiska informationssystem (GIS) och idag är hon kartingenjör på Lantmäteriet i Gävle.
–Jag tror att jag har en betydligt längre karriär inom GIS-ingenjörsyrket.

Vad lockade dig till yrket?

–Jag visste att jag ville läsa vidare på högskolan men var inte riktigt säker på vad jag skulle välja. Jag satt med programkatalogen för att se om det var något som lockade. Kartografi och geovetenskap var de två kurserna som jag tyckte lät spännande. När det sedan visade sig att de ingick i samma program så var valet inte så svårt.

Vad har du för utbildning?

–Jag är högskoleingenjör i geomatik med inriktning GIS från Högskolan i Gävle. Det kändes som en bra och relevant utbildning och jag tror att de flesta fick jobb efteråt. Nu har de gjort om utbildningen något.

Terese började jobba på Lantmäteriet redan under sommarloven och har varit på flera divisioner och enheter innan hon hamnade på Geodata där hon idag arbetar som kartingenjör.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

–Det är väldigt blandat. Det är ganska svårt att beskriva en vanlig dag och det är väl det fina, att ingen dag är den andra lik. Det som jag har jobbat mest med är samverkan med våra kommuner. Jag jobbar med att ajourhålla grundläggande geografiska data, GGD. Vi får in data från kommunerna som jag konverterar och ser till att de anpassas till våra databaser. Hela samverkan går ut på att vi inte ska dubbeljobba. Data är främst i form av byggnader och andra topografiska objekt. Vi har delat upp kommunerna mellan oss. För min del är det Västkustkommunerna som jag håller kontakt med – och jag har ansvar för avtalen som vi har med dem.

–Sedan har jag en del andra uppdrag. Jag är bland annat inblandad i processutveckling. Jag är ledare för ett förbättringsteam som tar in förbättringsförslag och sedan ser till att de genomförs. Det är roligt.

Det är inte så mycket arbete ute i fält?

–Nej, men ibland är jag ute på kommunbesök där vi går igenom avtalen och utbildar.

Är jobbet som du hade föreställt dig?

–Ja, till största delen. Jag är väldigt intresserad av GIS och det jag jobbar med nu handlar mer om att ajourhålla data för GIS och inte så mycket om analyser med GIS. Men vi ska snart igång med ett projekt där jag kommer att vara delaktig och där jag tror att mina GIS-kunskaper kommer till användning.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Det är varierat och det är många olika arbetsuppgifter. Jag har inte bara en arbetsgrupp utan flera. Ibland jobbar jag mer intensivt i en grupp och sedan blir det mer i en annan. Fördelen är alltså att både arbetsuppgifterna och arbetsgrupperna är omväxlande.

Vilka karriärmöjligheter finns det?

–Inom Geodata arbetar man mycket med internrekrytering. Man kan bli produktionsledare, ledare inom precessutvecklingen eller systemförvaltningen. Vill du bli projektledare eller chef så går det också. Det finns både stora och små projekt.

Vad gör Lantmäteriet till en bra arbetsgivare?

–Det känns bra att Lantmäteriet är med och förändrar samhället. Jag hoppas och tror att folk har en positiv bild att vi ingår i samhällsutvecklingen. De data som vi ajourhåller är väldigt viktiga för att saker och ting ska fungera. Det ställs ökade krav på aktualitet och det känns bra att vi jobbar för att möta dem. Det känns bra att vi gör nytta.

–Det är inga problem att kombinera jobb och familjeliv. Det går bra att anpassa arbetstiderna och det tycker jag känns bra.

Vad har du för råd till ungdomar som funderar över sitt framtidsval?

–Prova! Om något känns lockande – prova. Det är svårt att läsa sig till hur något egentligen är. Jag tror att man ganska tidigt ser vad man inte är intresserad av och då kan man börja lista det som känns spännande.

Hade du något drömyrke som liten?

–Inget som jag kommer ihåg men jag har fått berättat för mig att jag ville bli balettdansös och pilot. Vad det kom ifrån vet jag inte.

Men du ångrar inte ditt val?

Nej, jag tror att jag har en betydligt längre karriär inom GIS-ingenjörsyrket.


Fakta

Namn: Terese Domesjö

Yrke: Kartingenjör på Lantmäteriet i Gävle

Familj: Man och två barn, 6 år och 3 år.

Ålder: 33 år

Bor: Valbo utanför Gävle

Fritidsintressen: Just nu är det körsång.