Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Nya utmaningar varje dag

Anna Lööfs karriär började i klassrummet som lärare i matematik och NO. Efter ett par år sadlade hon om och idag är Anna dataingenjör på SWEPOS, en avdelning inom Lantmäteriet som arbetar med geodetisk mätning. Mätningen är helt grundläggande för att möjliggöra samhällsutvecklingen – till exempel vid projekteringen av ett bygge, vid ledningsarbeten och stora infrastrukturprojekt. Anna trivs med de varierande arbetsuppgifterna och ett visionärt ledarskap med fokus på att lära nytt och gå i bräschen för teknikutvecklingen.

Anna är uppvuxen i Delsbo i Hälsingland. En ort med dryga 2000 invånare, mest känd för sitt folkmusikliv och den årliga spelmansstämman, som är en av Sveriges äldsta. Till Hudiksvall tar det en knapp timme med buss, och där gick Anna på gymnasiet. Valet föll på 4-årig maskinteknisk linje. Efter gymnasieåren bar det iväg söderut, till Högskolan i Gävle. Här utbildade sig Anna till grundskollärare i matematik och NO. Anna var trogen läraryrket i sex år, men trivdes inte riktigt i sin roll, som en följd av neddragna resurser och allt större klasser. Under sitt sjätte och sista år som lärare pluggade Anna därför samtidigt på distans, till högskoleingenjör.

Sen var det dags att säga adjö till läraryrket och istället sätta sig på andra sidan skolbänken, en gång till. Det blev Högskolan i Gävle den här gången också, tre års heltidsstudier med inriktning programmering. Anna hann också med att gå flera extrakurser, i till exempel elektronik och AutoCAD. Hon säger att hon inte har räknat efter så noga, men tror att hon fått ihop minst 400 hp. Efter examen 2005 sökte Anna flera olika jobb och till slut klickade det med Lantmäteriet, där hon anställdes som dataingenjör på SWEPOS, en avdelning som sysselsätter 15-talet personer.

Grunden för denna samhällsviktiga verksamhet är geodesi, en vetenskap som handlar om att bestämma jordens figur och storlek, punkters läge på jordytan, deras höjd över havet och tyngdkraftsvärde. Mer konkret jobbar man med geodetisk mätning som innebär att mäta in eller sätta ut punkter på marken med en precision på några fåtal centimeter. Punkternas läge bestäms med hjälp av så kallade referensstationer, med stöd av GPS och andra satellitbaserade system, som ryska Glonass eller europeiska Galileo. Ett samlingsnamn för dessa system är GNSS, Global Navigation Satellite Systems.

Lantmäteriet driver och utvecklar SWEPOS, ett svenskt nätverk av ca 370 fasta referensstationer. Tillsammans med GNSS-mottagare ger nätverket möjlighet till navigeringsstöd och noggrann positionering i realtid för över 3 000 användare i hela landet. Dygnet runt, sju dagar i veckan.

Geodetisk mätning är helt grundläggande för att möjliggöra samhällsutvecklingen – till exempel vid projekteringen av ett bygge, vid ledningsarbeten och stora infrastrukturprojekt eller i samarbete med Trafikverket när en väg, bro eller järnväg ska anläggas. Anna berättar entusiastiskt att bara fantasin kan sätta gränser för utvecklingen av GNSS:
– Användningsområdena blir fler och fler, till exempel vid precisionsstyrning av maskiner inom bygg- och anläggningsbranschen eller inom jordbruket för att optimera gödsling, sådd och skörd, fortsätter hon.

Arbetsuppgifterna på SWEPOS är många och omväxlande. Dagliga kontroller och övervakning sker från SWEPOS-driftens kontrollrum, men här sker även support via telefon och mail till användare ute i fält. Felsökning och underhåll av systemet, samt konfiguration av utrustning ingår också i Annas arbetsuppgifter.

Ledarskapet på avdelningen har alltid varit visionärt, med ett ständigt fokus på att lära nytt och gå i bräschen för teknikutvecklingen. Ambitionen är att kunna erbjuda spjutspetstjänster. Att se till så att den kunskap man besitter sprids vidare anses också viktigt. Därför arrangeras både kurser och seminarier; ett konkret sätt att visa att man vill vara samhället till nytta.

Det råder inget tvivel om att det var rätt beslut för Anna att satsa på en helt ny karriär, trots färdig lärarexamen och heltidsjobb. Anna berättar glatt att hon verkligen stortrivs på sin nuvarande arbetsplats.
– Den kultur vi har innebär ständigt nya utmaningar, alltid nya saker att lära sig, omväxlande arbetsuppgifter och intellektuell stimulans, berättar Anna.
Ibland tar det bara lite längre tid att hitta rätt.