Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Med hela världen som arbetsplats

Man skulle kunna säga att Tobias Lundberg är Lantmäteriets egen Gert Wingårdh. För det är inte bara när det byggs hus som det behövs en genomtänkt arkitektur. Det gäller i lika hög grad inom en IT-intensiv myndighet som Lantmäteriet där alla delar av verksamheten är beroende av tekniskt stöd som fungerar ihop och är rätt för ändamålet.

För IT-arkitekten Tobias erbjuder jobbet ständiga utmaningar – det tar honom också ut i världen där han får dela med sig av sin kunskap.

Man skulle kunna säga att både yrke och arbetsplats gått i arv i Tobias familj. Med en pappa som också jobbade på Lantmäteriets IT-avdelning i Gävle så smittade intresset uppenbarligen av sig till sonen.
Efter gymnasiet flyttade Tobias till Trollhättan och läste en treårig högskoleutbildning i datasystemvetenskap. Tillbaka i Gävle så ordnade han själv en praktikplats på Metria och när deras IT-avdelning slogs ihop med Lantmäteriets så följde Tobias med.

Verksamhetsarkitektur, applikationsarkitektur, informationsarkitektur och IT-infrastruktur – inom Lantmäteriet finns arkitekter inom alla dessa områden.
Tobias arbetar idag inom den grupp på 8 arkitekter som ska se till helheten och ha hela Lantmäteriets bästa för ögonen. Det innebär mycket fokus på samband och integration mellan IT-system, men även att kunna lyfta fram möjligheter/risker i ett långsiktigt perspektiv. Att kunna se vad som händer i omvärlden och hur det påverkar Lantmäteriet och den målbild som myndigheten har.
- Det innebär en hel del klura och hitta lösningar på problem. Det är mycket vi ska ta hänsyn till; både teknik, ekonomi, personal och lagar påverkar.

Att gå in som IT-arkitekt med en helhetssyn är inget som passar för en nyanställd. Det kräver erfarenhet och är på så sätt ett steg i karriärtrappan. Det kräver också att du har förmågan att kommunicera ut dina tankar och vågar prata för dina lösningar och ta en diskussion när det krävs.
Det krävs också noggrann dokumentation vilket inte är något problem för Tobias som gillar att skriva.

Det som Tobias verkligen gillar med sitt jobb är de stora utvecklingsmöjligheterna. Det är aldrig några problem att gå kurser för att lära sig nya saker. Det är ständiga utmaningar och han känner sig aldrig fast i ett fack. Det känns också spännande att arbeta inom en myndighet som ligger i framkant teknikmässigt och som satsar på innovation. Lantmäteriet har som mål att vara Sveriges modernaste myndighet. Karriärmöjligheterna är goda, oavsett om du vill bli chef eller expert inom något område.
- Lantmäteriet är också en så pass stor organisation att du kan byta inriktning inom myndigheten.

För Tobias har utlandsuppdrag varit ett sätt att utveckla sig själv. För ett par år sedan tog han familjen med sig på en långtidsvistelse i Kenya. Under 1,5 år var han där som del av PILAK-projektet (Project for Improving Land Administration). Sammantaget har det blivit omkring 25 olika uppdrag med varierande längd i olika delar av världen.
Drivkraften är att få hjälpa till och dela med sig av det han kan. Men det ger honom också mycket tillbaka, både i arbetet och privat - oavsett i vilket skede landet är i sin utveckling så har han fått med sig något hem.