Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Erika ser fram emot att lösa tvister

Det var ju inte riktigt lantmätare som Erika Bjurholt drömde om att bli när hon var yngre. Hon tänkte bli polis eller militär. Yrken med lite action och fart i. Nu gör hon ändå skillnad i människors vardag fast på ett annat sätt. Erika är en av Lantmäteriets beslutande förrättningslantmätare i Luleå. - Det känns inte som att jag skulle kunna få ett mer stimulerande jobb där jag kan få ta så mycket ansvar och hela tiden ha möjlighet att utvecklas.

Intresset för att lära sig juridik fanns tidigt hos Erika som är delvis uppvuxen i samhället Vittangi i Kiruna kommun. Med gruvnäringen och markfrågor som ständigt aktuella ämnen så är det kanske inte så konstigt att det blev så.

Erika började att läsa till lärare men gick över till att studera rättsvetenskap vid Luleå tekniska högskola. Efter fyra års studier har hon en magister i miljörätt.
Ganska tidigt insåg hon att det var inom den offentliga sektorn som hon ville arbeta, nära lagstiftningen och med en objektiv rättstillämpning.
När Lantmäteriet i sökte medarbetare med den fastighetsrättsliga inriktningen så tog Erika chansen. 2014 började hon som beredande förrättningslantmätare i Kiruna/Gällivare. Sedan slutet av 2015 är det på Luleå-kontoret som hon har sin hemvist.

På ganska kort tid har hon avancerat till beslutande förrättningslantmätare och handlägger idag sina egna förrättningar. Det innebär att hon i perioder ägnar sig mycket åt att utreda ärenden. Under andra perioder är det många beslut som ska tas. Erika håller ofta möten med sakägare men däremot är det inte ofta som hon är ute i fält.
Med tiden har Erika fått ta hand om allt svårare ärenden och det är en utmaning som hon gillar. Nu handlar det bland annat om ledningsrätter och klyvningar.
- Jag ser fram emot lite mer tvistiga ärenden. Det är en tjusning med jobbet att jag hela tiden lär mig något nytt. Jag inser allt mer att det finns så mycket att lära och det tycker jag är stimulerande. Det blir aldrig tråkigt, säger Erika.

Hon delar även med sig av sin egen kunskap i rollen som handledare för nyanställa. Men det är inte hennes enda "sidoprojekt".
Erika har även suttit med i Lantmätarslingan som är en telefonlinje där allmänhet och sakägare får svar på sina frågor. Hon är även med i en utredningsgrupp där erfarna lantmätare ska arbeta i team med de som inte är lika erfarna. Just nu ligger fokus på att ta hand om äldre ärenden men det är i lika hög grad kompetensöverföring.

Erika känner att det finns goda utvecklingsmöjligheter i jobbet. Att få ta på sig nya, svårare ärenden är en del. Det är bra uppbackning från cheferna och hon känner aldrig att det är svårt att få råd och hjälp.
Överhuvudtaget så trivs hon på arbetsplatsen där det finns personer i ett stort åldersspann och där alla har olika bakgrund och intressen. Som ny på kontoret i Gällivare/Kiruna umgicks hon en hel del med kollegor även på fritiden. Nu med en 3-årig dotter hemma så blir det inte riktigt lika mycket, den tiden finns inte. Däremot finns möjligheten och kollegorna åker på skidresor och fjällvandrar tillsammans på fritiden.

Som en riktig norrbottning som gillar en rejäl vinter har Erika inte några planer på att flytta söderut. Hon trivs väldigt bra, både med sitt yrkesval och med sin arbetsplats.
- När jag lyckas göra en bra lösning, som att till exempel dela upp en gammal släktgård så att de som berörs blir nöjda, då är det riktigt roligt.