Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

En naturälskande praktiker

Tom gick 4-årigt tekniskt gymnasium med inriktning Anläggningsteknik. Ett ämne han verkligen fastnade för var ”mätning och beräkning”, mycket tack vare en engagerad lärare. Efter gymnasiet fick Tom jobb på Lantmäteriet – till att börja med som pinnapåg. Det vill säga, vara den som håller i mätstickan vid byggnationer och utstakningar.

Idag titulerar sig Tom som mätningsingenjör. Men att vara mätningsingenjör innebär så mycket mer än att bara utföra traditionella förrättningsmätningar. Andra uppdrag handlar om att göra mätningar i samband med olika infrastrukturprojekt, som till exempel när Trafikverket ska anlägga en ny europaväg eller bredda en järnväg. Dessa mätningar utgör sedan grunden för hur stor ersättning markägarna ska få för markåtkomst.

Ett projekt utöver det vanliga var byggandet av Öresundsbron, under åren 1996 till 1999. Tom arbetade mestadels på en plattform ute i sundet. Då handlade det om en annan form av utsättningar. Mycket av det som sattes ut med GPS positionerades under vattenytan och i nästa fas placerades fundamenten till kassuner och bropelare ut. Fullständigt bedårande, säger Tom, när han ska beskriva utsikten från Öresundsbrons fyra pyloner, drygt 200 meter upp i luften.

Tom berättar entusiastiskt om den nya tidens mätteknik som sker med hjälp av en totalstation, en så kallad TPS. Positioner bestämda enbart med data från GPS-satelliterna skapar en osäkerhet för sådana positioner på cirka fyra-tio meter. Genom att kombinera GPS-data med data från punkter på marken, till exempel punkter i det svenska nätverket av permanenta stationer, SWEPOS, så kan man få en säkerhet med bara några centimeters noggrannhet.

Toms favorituppdrag under åren har varit att utföra naturvårdsmätningar i Skånes drygt 250 naturreservat. Han trivs i det vackra skånska landskapet, med kust i tre väderstreck, djupa skogar, vidsträckta slätter och fågelrika strandängar. Att just naturvårdsmätningar är en favorit för Tom är självklart för den som känner honom, hans stora hobby är att fotografera natur och djur.

Tom tycker att han har ett både självständigt och stimulerande arbete. Möjligheten att kombinera innearbete, som beräkningar och kartframställningar, med uppdrag ute i det fria, innebär omväxlande arbetsveckor.

I mitten av 60-talet köpte Toms far ett hyreshus på Limhamn, en stadsdel i västra Malmö. För några år sedan tog Tom över fastigheten och har totalrenoverat lägenheten han nu bor i, från golv till tak. Jag är nog mer en praktiker än teoretiker, säger Tom.