Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk

Datorintresset ledde raka vägen till jobb

Det är inte alla som har förmånen att få jobba med sitt intresse. Fredrik Janson visar att det går. Efter högskolestudier i datavetenskap jobbar han idag med webbutveckling på Lantmäteriet. Kombinationen jobb och familjeliv har Fredrik inte heller svårt att få ihop eftersom flextiden ger honom möjlighet att anpassa sin arbetsdag.

Vad lockade dig till yrket?

–Jag har alltid haft ett teknikintresse även om intresset för just datorer kom lite senare. Det var nog först i gymnasiet som det började. Därför var valet av utbildning ganska enkelt. Jag sökte bara en utbildning, den som jag sedan gick.

Vad har du för utbildning?

–På gymnasiet läste jag sam-ekonomi. Efter det gjorde jag lumpen och sedan började jag på den treåriga utbildningen i datavetenskap på Högskolan i Gävle. Det var en bra utbildning, ganska bred. Till skillnad från när du läser till ingenjör var det inte lika mycket matte.

Efter högskoleutbildningen började Fredrik som konsult hos ett börsanalysföretag i Uppsala där han jobbade i 2,5 år. Det var bland annat fördelen med att slippa pendlingen som lockade med ett jobb i hemstaden Gävle. Idag är han en av systemutvecklarna på Lantmäteriet.

Så hur ser en vanlig arbetsdag ut?

–För min del börjar arbetsdagen rätt tidigt, klockan sex, men det är självvalt för att få familjelivet att gå ihop. Jag börjar med att kolla körningar som gjorts under natten, kollar mejl och så har vi morgonmöte 8:30. Där går vi igenom vad alla ska göra under dagen och sedan jobbar vi på. Den mesta tiden sitter jag framför datorn och vi sitter i ett öppet kontorslandskap.

–Vi jobbar i team där vi försöker jobba ihop så mycket som möjligt. Men visst sitter du en hel del ensam också. Det känns som ett bra arbetssätt där teamet har ansvaret tillsammans.

Är jobbet som du tänkte dig det skulle vara under utbildningen?

När du pluggar är det svårt att veta var du sedan hamnar men i stort så tycker jag att det stämmer överens. Sedan 1,5 år har jag bytt arbetsuppgifter och jobbar med webbutveckling. Eftersom det är vad jag har velat göra från början så är det väldigt roligt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

–Jag har ganska stor frihet att besluta kring tekniska lösningar och jag får jobba med det som jag tycker är roligt. Jag känner att det uppmuntras att byta inriktning om det är något som du är intresserad av och det är sällan några problem om jag vill åka på kurser eller någon konferens, det är också något som uppmuntras.

–Rent privat så fungerar det väldigt bra med flextider och föräldraledighet. Det är skönt att det går att få ihop arbetstiderna och att jag till exempel kan börja tidigare på dagarna. Det gör att arbetsdagen brukar vara slut vid 15-15:30-tiden och det fungerar med hämtningar och sånt.

Vilka karriärmöjligheter finns det?

Själv är jag inte precis någon karriärmänniska men visst finns de möjligheterna om man skulle vilja. Du kan till exempel bli projektledare eller rikta in dig mot ett chefskap. Det är en så pass stor organisation att det finns många olika inriktningar att söka till om man känner för det.

Vad gör Lantmäteriet till en bra arbetsgivare?

–Vi ligger långt fram tekniskt, särskilt kring geografiska system och det är spännande. Sedan trivs jag i en stor organisation. Om du är intresserad av exempelvis foto eller innebandy så finns det intresseföreningar där du kan vara med. Vi har friskvårdstimmen, tillgång till gym och gympasal. Dessutom är det bra semestervillkor i det statliga.

Vad har du för råd till ungdomar som funderar över sitt framtidsval?

Det där är alltid svårt. Men jag tror att det är viktigt att du har ett visst intresse för det du ska göra. Självklart är det bra att följa sina drömmar men det finns också en verklighet att förhålla sig till. Jag tror att det alltid blir bättre om du jobbar med det som du känner för.

Hur avgörande var arbetsutsikterna för dig?

Arbetsutsikterna såg ju bra ut när jag utbildade mig. Man skrek efter IT-folk. Sedan var det här mitt intresse så valet var ganska naturligt. Jag funderande nog inte så mycket över möjligheterna att få jobb. Jag tror nog att jag hade gjort samma val idag.


Fakta

Namn: Fredrik Janson

Yrke: Systemutvecklare på Lantmäteriet i Gävle

Familj: Fru och två döttrar, 5 år och 7 år.

Ålder: 37 år

Bor: Söder i Gävle

Fritidsintressen: Gillar att fota, spela innebandy. Se på film, musik och spelar piano. Umgås med familjen.