Hoppa till sidans innehåll
Other languagesLanguages Lättläst Teckenspråk Min sida

Lantmäteriet i skolan

Vet dina elever vad vi gör?

Vet de att:

 • vår expertis och våra tjänster är grunden för att samhällsplanering, fastighetsmarknad och information om natur, vägar och platser ska fungera och vara tillförlitlig.
 • inom Lantmäteriet jobbar en rad olika yrkesgrupper som lantmätare, karttekniker, ekonomer, jurister med flera.

Vi på Lantmäteriet jobbar aktivt för att stötta lärare samt studie- och yrkesvägledare för att skapa vägar mellan skola och arbetsliv för ungdomar.

Våra erbjudanden är kostnadsfria och varierar i de olika åldersgrupperna.

Lantmäteriets erbjudande till grundskola och gymnasium

Här nedanför har vi sammanställt Lantmäteriets erbjudanden till grundskola och gymnasium. Vi vill gärna underlätta så att ungdomar får en uppfattning om hur det kan vara att arbeta inom vår bransch, visa upp yrken och arbetsuppgifter. Geoskolan är en digital plattform som är öppen och gratis att använda. Vi erbjuder uppstart med lärare via Skype om ni behöver stöd med hur ni kan använda Geoskolan.se. De digitala lektionsförslagen är anpassade till läroplanen.

Årskurs 1–3 på gymnasiet

 • Vi kan komma och inspirera era elever under en lektion. Dessa lektioner kan handla om, fastighetsrätt, kartografi, GiS, en introduktion till Geoskolan och Yrkeskunskap inom Lantmäteriets bransch. Vi anpassar lektionerna efter era önskemål så långt det är möjligt. Vi besöker studieförberedande program.
 • Vissa delar av Lantmäteriet verksamhet använder sig av matematiska formler i sitt arbete. Vill ni ta del av material inom matematik? Hör gärna av er!
 • Vi erbjuder studiebesök på huvudkontoret i Gävle.
 • Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
 • Introduktion till Geoskolan.

7-9 högstadiet

 • Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
 • Introduktion till Geoskolan.
 • I mån av tid och geografisk närhet kan vi erbjuda besök för att lära ut hur Geoskolan fungerar.

F-6

 • Geoskolan, kartverktyg och lektionsförslag med information från flera myndigheter.
 • Geoskolan är ett lämpligt verktyg för att lära eleverna att orientera sig i sin närmiljö.
 • Gör en skattjakt med hjälp av Geoskolan.se
 • Introduktion till Geoskolan för lärare via Skype.

Studie- och yrkesvägledare samt lärare 

 • Skypemöten med presentation av hur Geoskolan fungerar för yrkesaktiva inom grundskolan.
 • Studiebesök, lektioner/inspirationsföreläsningar för lärare och studie och yrkesvägledare på gymnasiet.

Kartor och geografisk information för dina elever

Geoskolan är en digital lärmiljö för elever i grundskolan och gymnasiet. Här får du som lärare tillgång till ett kostnadsfritt undervisningsstöd som kan användas i de flesta ämnen. Geoskolan innehåller lektionsförslag och ett kartverktyg med geografisk information från Lantmäteriet och andra myndigheter. Läs mer på Geoskolan där du även kan hitta länkar till spel och filmer som du kan använda i undervisningen.

Geoskolan är gjord för att vara lätt att använda även för dem som aldrig använt den har typen av verktyg tidigare. Vi är gärna ett stöd för dig som vill komma igång! Ta gärna kontakt och fråga oss om du undrar över något eller vill få inspiration kring användningsområden.

Vill du ladda ner och använda kartor och geografisk information i övningar och analyser i ett GIS, geografiskt informationssystem? Ta kontakt med vår Geodatasupport, geodatasupport@lm.se så hjälper vi till med detta.

Här hittar du informationsmaterial om oss

Tips på filmer som du kan använda i din undervisning

Kartor i det moderna samhället

När använder vi kartinformation och till vad - historiskt, i nutid, fantasi och framtid? Hur kan Snapchat se var du är? Hur hittar man till Mordor? Och vad skulle hända om alla kartor försvann? Se filmen om kartans betydelse (öppnas i nytt fönster).

Geodata i samhället 

Vad har självkörande bilar, skogsbränder och missing people gemensamt? För alla spelar geodata en avgörande roll. Se filmen om betydelsen av geodata för samhällets utveckling (öppnas i nytt fönster). 

Lantmätare - ett framtidsyrke

Hur är det att arbeta som Lantmätare? Här berättar förrättningslantmätare från Lantmäteriet om sin vardag och hur de är med och formar morgondagens Sverige. Se filmen om hur det är det att arbeta som en Lantmätare (öppnas i nytt fönster).

Kontakt

Vi står för inspirationen och ni för bokningen. Kontakta vår ambassadör Annelie om du vill veta mer eller boka ett besök.

Annelie Hörberg

Annelie Hörberg 
E-post: annelie.horberg@lm.se
Tel: 026-63 32 87
Mobil: 0725- 08 75 73
Besöksadress: Lantmäteriet
Lantmäterigatan 2C, 801 82 Gävle