Guide – köpa, äga och ändra fastigheter

Det är mycket du behöver tänka på för att förverkliga ditt drömboende och undvika vanliga fallgropar. Här hjälper vi dig med att besvara viktiga frågor, så att du kan ta ett så bra beslut som möjligt.

Vi på Lantmäteriet hjälper dig när du köper, säljer eller får en fastighet och behöver ansöka om att bli registrerad som fastighetens ägare. Eller prövar och tar ställning till att ändra fastighetsgränser. Lär dig mer om oss 

Och apropå fastigheter, visste du att det är så mycket mer än bara byggnaden?

Om Lantmäteriet

Vi på Lantmäteriet gör det tydligt vem som äger vad och var gränserna går och på så sätt minskar vi riskerna för missförstånd, missnöje och konflikter.

När du tänker på Lantmäteriet kanske du brukar tänka på en person med ovanligt lång mätstång, någonstans utomhus? Då är du inte ensam. Men är det verkligen det enda vi gör, och i så fall, vad har du för nytta av det?

Vad menas med en fastighet? 

Många tror att det är detsamma som en byggnad men det stämmer inte. Sverige är indelad i markområden där det tydliggörs vem som äger vad, det är de som kallas fastigheter. De kan dock omfatta en eller flera byggnader.

Till varje fastighet finns en Fastighetsbeteckning som innehåller: Kommun, traktnamn och nummer. Till exempel: Gävle, Brynäs 1:2. I Fastighetsregistret, som hanteras av Lantmäteriet, kan man se vem som äger vilken fastighet.

Är du nyfiken på vem som äger marken bredvid sommarstugan? Eller har du cyklat förbi ett ödehus och vill veta vem som äger den?

Åter till guiden